Több tucatnyi sérültje van a jeruzsálemi összecsapásoknak

külföld
2021 április 23., 06:54

"Halál az arabokra!" - kiabálta több száz szélsőjobboldali zsidó tüntető Jeruzsálem damaszkuszi kapujánál, ahol hamarosan kétfrontos összecsapások alakultak ki köztük, a palesztin tüntetők és az izraeli rendőrök között. Utóbbiak hanggránátokkal és könnygázzal, az előbbi két csoport kövekkel és palackokkal szállt harcba.

Az izraeli karhatalom vízágyuk és hanggránátok bevetésével igyekezett megakadályozni, hogy a palesztinok Jeruzsálem óvárosában gyülekezzenek.
photo_camera Az izraeli karhatalom vízágyuk és hanggránátok bevetésével igyekezett megakadályozni, hogy a palesztinok Jeruzsálem óvárosában gyülekezzenek. Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu Agency via AFP

A palesztin Vörös Félhold jelentése szerint az összecsapásokban legalább száz palesztin sérült meg, közülük 21-en kórházi ápolásra is szorultak.

A BBC beszámolója szerint a péntekre virradó éjjel kirobbant összetűzésekhez napok óta fokozódó feszültség vezetett. Csütörtökön a palesztinok azzal vádolták az izraeli rendfenntartókat, hogy azok meg akarják akadályozni a muszlim böjti hónap, a Ramadán idején szokásos gyülekezésüket Jeruzsálem óvárosának damaszkuszi kapujánál.

A palesztinokkal szemben szélsőjobboldali zsidók is felvonultak, így hamar kétfrontos összecsapás alakult ki a két csoport és a karhatalom között.
photo_camera A palesztinokkal szemben szélsőjobboldali zsidók is felvonultak, így hamar kétfrontos összecsapás alakult ki a két csoport és a karhatalom között. Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

A feszültség persze az 1967-es háború óta kódolva van. Izrael akkor szállta meg az addig Jordánia fennhatósága alá tartozó Kelet-Jeruzsálemet, illetve Jeruzsálem óvárosát. Az előbbit a palesztinok leendő államuk fővárosának tekintik. Az azóta eltelt bő fél évszázadban ez mindig feszültséget jelentett, de a mostani összecsapások szokatlanul durvák az előző évekhez képest. (Via BBC)