Több tucatnyi sérültje van a jeruzsálemi összecsapásoknak

"Halál az arabokra!" - kiabálta több száz szélsőjobboldali zsidó tüntető Jeruzsálem damaszkuszi kapujánál, ahol hamarosan kétfrontos összecsapások alakultak ki köztük, a palesztin tüntetők és az izraeli rendőrök között. Utóbbiak hanggránátokkal és könnygázzal, az előbbi két csoport kövekkel és palackokkal szállt harcba.

Az izraeli karhatalom vízágyuk és hanggránátok bevetésével igyekezett megakadályozni, hogy a palesztinok Jeruzsálem óvárosában gyülekezzenek.Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu Agency via AFP

A palesztin Vörös Félhold jelentése szerint az összecsapásokban legalább száz palesztin sérült meg, közülük 21-en kórházi ápolásra is szorultak.

A BBC beszámolója szerint a péntekre virradó éjjel kirobbant összetűzésekhez napok óta fokozódó feszültség vezetett. Csütörtökön a palesztinok azzal vádolták az izraeli rendfenntartókat, hogy azok meg akarják akadályozni a muszlim böjti hónap, a Ramadán idején szokásos gyülekezésüket Jeruzsálem óvárosának damaszkuszi kapujánál.

A palesztinokkal szemben szélsőjobboldali zsidók is felvonultak, így hamar kétfrontos összecsapás alakult ki a két csoport és a karhatalom között.Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

A feszültség persze az 1967-es háború óta kódolva van. Izrael akkor szállta meg az addig Jordánia fennhatósága alá tartozó Kelet-Jeruzsálemet, illetve Jeruzsálem óvárosát. Az előbbit a palesztinok leendő államuk fővárosának tekintik. Az azóta eltelt bő fél évszázadban ez mindig feszültséget jelentett, de a mostani összecsapások szokatlanul durvák az előző évekhez képest. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.