Koronavírus-számok Magyarországon 5/9/2022
Elhunytak + 77 Σ 46 343
Kórházban - 295 Σ 1 015
Fertőzöttek + 6 748 Σ 1 909 948
Tesztek + 39 094 Σ 11 394 556
Oltottak + 876 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Az indiai kórházakban már azért halnak meg a betegek, mert elfogyott az oxigén

2021 április 24., szombat 12:28

Három napon belül csaknem egymillió indiai fertőződött meg koronavírussal. Szombaton 346786 új fertőzöttet jelentettek, ezzel ismét megdöntve a napi fertőzésszám világrekordját.

Oxigénpalackokat töltő munkások egy chennai üzemben 2021. április 24-én. Fotó: ARUN SANKAR/AFP

A halálos áldozatok száma is kiugróan magas, egy nap alatt 2624 halálos áldozata volt a járványnak. Ez kétségbeejtő helyzetet teremtett az egészségügyben: egy indiai hivatalnok szerint a delhi Jaipur Golden Kórházban húsz beteg azért vesztette életét, mert már nem jutott nekik oxigén.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az indiai helyzet "megrázó emlékeztető" arról, hogy milyen pusztítást okozhat a koronavírus.

Indiában szeptember-októberben tetőzött a járvány előző hulláma. Februárra már visszaesett az új fertőzöttek napi száma - ez persze relatív, az 1,36 milliárd lakosú országban ekkor napi 11 ezer új fertőzöttet jelentettek -, ezért márciusban a kormány már arról beszélt, hogy a végét járhatja a járvány. Azóta azonban katasztrofálisra fordult a helyzet. Ezt részben az új, fertőzőbb variánsok felbukkanása okozta - részben helyben, mert Indiában függetlenül is megjelent a koronavírus tüskefehérjének az a mutációja, amely az immunválasznak ellenállóbb brazil és dél-afrikai variáns sajátja is. Részben pedig az olyan tömegrendezvények, mint például a hinduk éves nagy fesztiválja, a Kumbh Mela, amelyen több millió zarándok gyűlt össze, hogy megmártózzon a Gangeszban.

Így alakulhatott úgy, hogy most már harmadik napja van háromszázezer felett a naponta regisztrált új fertőzöttek száma, és kétezer felett a halálos áldozatok napi száma. A delhi kórházak pedig az összeomlás határára jutottak. "Szinte minden kórház pengeélen táncol. Ha elfogy az oxigén, sok betegnek már nincs menekvés. Perceken belül meghalnak. A betegek lélegeztetőn vannak, ha elfogy az oxigén, a többségük meghal" - nyilatkozta a BBC-nek egy helyi orvos, Sumit Ray. Több delhi kórházból érkeztek hasonló jelzések, Delhi kormányzója, Arvind Kejriwal pedig már élő tévéinterjúban könyörgött oxigénszállítmányokért. (Via BBC)