Koronavírus-számok Magyarországon 05.12.
Elhunytak + 96 Σ 28 888
Kórházban - 308 Σ 2 974
Fertőzöttek + 905 Σ 793 784
Tesztek + 15 312 Σ 5 560 617
Egyszer oltottak + 45 705 Σ 4 391 794

Az indiai kórházakban már azért halnak meg a betegek, mert elfogyott az oxigén

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Három napon belül csaknem egymillió indiai fertőződött meg koronavírussal. Szombaton 346786 új fertőzöttet jelentettek, ezzel ismét megdöntve a napi fertőzésszám világrekordját.

Oxigénpalackokat töltő munkások egy chennai üzemben 2021. április 24-én.Fotó: ARUN SANKAR/AFP

A halálos áldozatok száma is kiugróan magas, egy nap alatt 2624 halálos áldozata volt a járványnak. Ez kétségbeejtő helyzetet teremtett az egészségügyben: egy indiai hivatalnok szerint a delhi Jaipur Golden Kórházban húsz beteg azért vesztette életét, mert már nem jutott nekik oxigén.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az indiai helyzet "megrázó emlékeztető" arról, hogy milyen pusztítást okozhat a koronavírus.

Indiában szeptember-októberben tetőzött a járvány előző hulláma. Februárra már visszaesett az új fertőzöttek napi száma - ez persze relatív, az 1,36 milliárd lakosú országban ekkor napi 11 ezer új fertőzöttet jelentettek -, ezért márciusban a kormány már arról beszélt, hogy a végét járhatja a járvány. Azóta azonban katasztrofálisra fordult a helyzet. Ezt részben az új, fertőzőbb variánsok felbukkanása okozta - részben helyben, mert Indiában függetlenül is megjelent a koronavírus tüskefehérjének az a mutációja, amely az immunválasznak ellenállóbb brazil és dél-afrikai variáns sajátja is. Részben pedig az olyan tömegrendezvények, mint például a hinduk éves nagy fesztiválja, a Kumbh Mela, amelyen több millió zarándok gyűlt össze, hogy megmártózzon a Gangeszban.

Így alakulhatott úgy, hogy most már harmadik napja van háromszázezer felett a naponta regisztrált új fertőzöttek száma, és kétezer felett a halálos áldozatok napi száma. A delhi kórházak pedig az összeomlás határára jutottak. "Szinte minden kórház pengeélen táncol. Ha elfogy az oxigén, sok betegnek már nincs menekvés. Perceken belül meghalnak. A betegek lélegeztetőn vannak, ha elfogy az oxigén, a többségük meghal" - nyilatkozta a BBC-nek egy helyi orvos, Sumit Ray. Több delhi kórházból érkeztek hasonló jelzések, Delhi kormányzója, Arvind Kejriwal pedig már élő tévéinterjúban könyörgött oxigénszállítmányokért. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.