Koronavírus-számok Magyarországon 05.12.
Elhunytak + 96 Σ 28 888
Kórházban - 308 Σ 2 974
Fertőzöttek + 905 Σ 793 784
Tesztek + 15 312 Σ 5 560 617
Egyszer oltottak + 45 705 Σ 4 391 794

Izraelben már volt egy nap, amikor senki sem halt meg covidban

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az év elején rendkívül sikeres oltási kampányt bonyolító Izraelben csütörtökön egyetlen új halálos áldozatát se regisztrálták a járványnak. Ilyesmire legutóbb tavaly júniusban volt példa, amikor a szigorú járványügyi szabályokkal és karanténnal megfékezték a járvány első hullámát.

A jeruzsálemi nagyvásárcsarnokban már márciusban újranyithattak az éttermek.Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Izraelben a járvány második hulláma januárban tetőzött, de egy hónappal később, az időközben lezajlott oltási kampánynak köszönhetően már lazitásokat rendelhettek el, és a második hullámot nem követte harmadik.

Ehhez persze az is kellett, hogy Izraelben az oltási kampánnyal rendkívül magas átoltottságot érjenek el. Ott száz lakosra már 120 adag beadott védőoltás jut. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az ország népességének 53 százaléka már a védőoltás mindkét dózisát megkapta.

Ejal Lesem, az ország legnagyobb kórháza, a Séba Egészségközpont igazgatója szerint a rendkívül kedvező adatok azt jelezhetik, hogy Izraelben már közel lehet a nyájimmunitás. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint ehhez a népesség 65-70 százalékának átoltottsága kell. Lesem szerint viszont az izraeli adatokra az egyetlen magyarázat a nyájimmunitás lehet, hiszen egyre több korlátozást oldanak fel, így azok már nem járulhatnak hozzá a fertőzés terjedésének lassulásához. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.