Izraelben már volt egy nap, amikor senki sem halt meg covidban

járvány
2021 április 24., 12:07

Az év elején rendkívül sikeres oltási kampányt bonyolító Izraelben csütörtökön egyetlen új halálos áldozatát se regisztrálták a járványnak. Ilyesmire legutóbb tavaly júniusban volt példa, amikor a szigorú járványügyi szabályokkal és karanténnal megfékezték a járvány első hullámát.

A jeruzsálemi nagyvásárcsarnokban már márciusban újranyithattak az éttermek.
photo_camera A jeruzsálemi nagyvásárcsarnokban már márciusban újranyithattak az éttermek. Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Izraelben a járvány második hulláma januárban tetőzött, de egy hónappal később, az időközben lezajlott oltási kampánynak köszönhetően már lazitásokat rendelhettek el, és a második hullámot nem követte harmadik.

Ehhez persze az is kellett, hogy Izraelben az oltási kampánnyal rendkívül magas átoltottságot érjenek el. Ott száz lakosra már 120 adag beadott védőoltás jut. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az ország népességének 53 százaléka már a védőoltás mindkét dózisát megkapta.

Ejal Lesem, az ország legnagyobb kórháza, a Séba Egészségközpont igazgatója szerint a rendkívül kedvező adatok azt jelezhetik, hogy Izraelben már közel lehet a nyájimmunitás. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint ehhez a népesség 65-70 százalékának átoltottsága kell. Lesem szerint viszont az izraeli adatokra az egyetlen magyarázat a nyájimmunitás lehet, hiszen egyre több korlátozást oldanak fel, így azok már nem járulhatnak hozzá a fertőzés terjedésének lassulásához. (Via BBC)