Korrupt hatósági állatorvosokat buktatott le a Nemzeti Védelmi Szolgálat

belföld
2021 április 24., 07:51

Két olyan hatósági állatorvos is fennakadt a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) fedett akcióján, akik mindenféle vizsgálat nélkül, kenőpénzért állítottak ki kutyákra vonatkozó exportengedélyt - írja az MTI.

Az akció során az NVSZ tisztjei olyan tenyésztőknek adták ki magukat, akik nemcsak megfelelő telephellyel nem rendelkeznek, de el akarják kerülni a kutyák kötelező egészségügyi vizsgálatát és a beültetett chipek ellenőrzését, mindezért pedig hajlandóak korrumpálni is a hatósági állatorvost, akik kormánytisztviselőnek számítanak. Ketten is elfogadták az ajánlatot, és anélkül engedélyezték a kisállatok kereskedelmi célú külföldre szállítását, hogy akár egyetlen kiskutyát láttak vagy megvizsgáltak volna. Mindezért mindketten 40 ezer forintot fogadtak el. Az NVSZ hivatali vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt feljelentést tett az illetékes nyomozóügyészségeken.

Amennyiben a bíróság megállapítja bűnösségüket, úgy akár nyolc évi szabadságvesztéssel is büntethetők.A szolgálat tájékoztatása szerint egyre több kölyökkutyát szállítanak ki és értékesítenek külföldön úgy, hogy azok az előírt kort és fejlettségi szintet nem érik el, a szükséges oltásokat és esetenként az azonosító chipeket sem kapták meg. Sok esetben mindezek miatt az állatok egy része már a szállítás során elpusztul vagy maradandó egészségkárosodást szenved.

(a borítókép illusztráció, egy korábbi, hasonló eset kapcsán készült)