40 napra a barlangba költöztek, nem vittek se telefont, se órát

Sehogy sem léphettek kapcsolatba a külvilággal azok az önkéntesek, akik 40 napot töltöttek a franciaországi Lombrives barlangban egy kísérlet részvevőiként, teljes elszigeteltségben. A vizsgálat célja az volt, hogy tanulmányozzák, miként alkalmazkodik az ember az idő- és térérzékelés elvesztéséhez, az extrém körülményekhez. 

A kísérlet kezdetekorFotó: GEORGES GOBET/AFP

A csoport tagjai - nyolc férfi és hét nő - sátrakban aludtak, és sem telefont, sem órát nem vihettek magukkal. A kutatás vezetői pénteken szóltak nekik, hogy a kísérlet a végéhez közeledik, másnap el is engedték őket. A BBC szerint mosolyogva, de kissé kábán érkeztek a felszínre, napszemüveget viselve, hogy ne sértse túlságosan a szemüket a fény. A legtöbben úgy érezték, lassabban telik az idő, azt hitték, 30 napot töltöttek odalent.

A szabadulás napjaFotó: FRED SCHEIBER/AFP

A kísérlet során úgy kellett megszervezniük a mindennapjaikat, felosztani a feladatokat, hogy nem tudtak határidőket szabni, csakis a belső órájukra és az alvási ciklusaikra támaszkodhattak. Maguknak kellett áramot termelni egy kerékpár segítségével, és vizet is a kútból merítettek, 45 méterrel a föld alatt.

Fotó: FRED SCHEIBER/AFP

A kutatók a kísérlet kezdetekor és a végén is megvizsgálták az önkéntesek kognitív funckióit, hogy összehasonlító elemzéseket végezhessenek. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.