Koronavírus-számok Magyarországon 05.15.
Elhunytak + 73 Σ 29 114
Kórházban - 159 Σ 2 453
Fertőzöttek + 1 039 Σ 797 429
Tesztek + 15 500 Σ 5 622 836
Egyszer oltottak + 71 081 Σ 4 554 679

Amerikában milliók mondanak le a második oltásról

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Aggasztó tendencia az Egyesült Államokban, hogy sokan, miután megkapták az első adag koronavírus elleni vakcinát, nem jelennek meg a második oltás időpontján. A járványügyi központ adatai szerint ez több mint ötmillió embert érint, az első oltást megkapott emberek nyolc százalékát.

A New York Times szerint sokan azért vonakodnak, mert tartanak a mellékhatásoktól, vagy mert már elég védettnek érzik magukat. Csakhogy a teljes elérhető védettség kialakulásához mind a két adagra szükség van, és még a második után is heteket kell rá várni. Ráadásul kevés megbízható adatunk van arról, mi történik, ha az ajánlottnál több idő telik el a két oltás közt.

Fotó: JOSEPH PREZIOSO/AFP

Sok esetben azért sem tudták beadni a második dózist, mert kifogytak a szállítmányokból, vagy éppen nem volt elérhető abból a vakcinából, amire szükség lett volna. (Az Egyesült Államokban egyelőre Pfizerrel és Modernával oltanak, az egyadagos Janssen használatát egyelőre leállították.) 

Több államban telefonon, sms-ben és levélben emlékeztetik az embereket a második oltásra, és van, ahol direkt félretették a készletet azok számára, akik nem jelentek meg.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.