A legújabb lazítások már főleg a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek szólnak

járvány
2021 április 26., 06:09

Pontosította a kormány oldala, hogy milyen újabb lazításokat vezetnek be, miután elértük a 4 millió beoltottak. (A vasárnapi adatok szerint 3 596 129 beoltottnál járunk.)

  • Ekkor a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.

Azonban az intézkedések nagy része azokra vonatkozik, akiknek már van védettségi igazolványuk:

  • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Az erről szóló kormányrendelet szerint a sportrendezvény, illetve a kulturális esemény szervezője és helyszínén üzemeltetője, vezetője, a szervező, illetve ezek alkalmazottja köteles annak a nézőnek a beléptetését megtagadni, valamint a belépését megakadályozni, aki nem tudja igazolni a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát. Ha ennek nem tesz eleget, akkor 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot kaphat, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

A kormányrendelet kitér arra is, hogy a nézők jelenlétében megtartott kulturális esemény helyszínén este 11 óra és reggel 5 óra között az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni.

A rendelet szerint a zenés, táncos rendezvények nem minősül kulturális eseménynek, így ezeket tilos szervezni, tartani, illetve az ilyen rendezvény helyszínén tartózkodni.

Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért bizonyos korlátozások megmaradnak:

  • Ezért egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk.
  • Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások. Vagyis ezeken továbbra is legfeljebb 10 fő vehet részt. A novemberi szabályok szerint esküvők csak lakodalom nélkül tarthatók, az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk a házasulók szülei, nagyszülei testvérei valamint gyermekei vehetnek részt. A temetésékesen maximum 50 fő vehet részt.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés.