A Hableány-hajóbaleset tárgyalásán levetítették azt a videót, amit a Viking Sigyn hajóorrából készített egy turista

Kedden a Fővárosi Törvényszéken folytatódott a Hableány-hajóbaleset tárgyalása, ahol több felvételt is hanggal vetítettek le, köztük egy olyat is, amit egy amerikai turista készített a Viking Sigyn hajóorrából, közvetlenül a baleset előtt, írja a Telex.

A videón hallatszik, ahogy közvetlenül az ütközés előtt a Viking utasai egyre hangosabban kiabálnak, miután észrevették a másik hajót.

A lap azt írja, a tárgyaláson egy igazságügyi szakértő azt mondta, a Viking Sigyn kapitányának ebben a szituációban tudnia kellett, hogy ütközni fognak. Azt már nem tudta megmondani, mekkora távolságnak kellett volna lennie a két hajó között, hogy ne ütközzenek össze. Az viszont biztos, hogy a balesetet úgy sem lehetett volna elkerülni, ha a Hableány kapitánya hirtelen jobbra kormányozza a hajót, mert „ilyenkor a hajótest fara mozdul el először, és akkor az ment volna neki a Vikingnek”.

A Hableány sétahajó és a Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én este ütközött össze a Dunán, a Margit hídnál. A Hableány másodpercek alatt elsüllyedt. Fedélzetén 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet hét koreai turista élte túl.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.