Koronavírus-számok Magyarországon 05.15.
Elhunytak + 73 Σ 29 114
Kórházban - 159 Σ 2 453
Fertőzöttek + 1 039 Σ 797 429
Tesztek + 15 500 Σ 5 622 836
Egyszer oltottak + 71 081 Σ 4 554 679

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt állítja, hogy nem tudja, hogy egy adott településen hány ember kapott már oltást

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Miközben az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin Müller Cecília országos tisztifőorvos rendszeresen beszámol a legfrissebb oltási számokról, és a koronavirus.gov.hu-n naponta közzéteszik megyei szinten az új fertőzöttek számát, az átoltottság területi megoszlásáról semmit sem tudni. Az Átlátszó ezért közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, hogy megtudja

  • hány főt oltottak be koronavírus elleni védőoltással a fővárosban és a megyei jogú városokban (településszintű, illetve a főváros esetében kerületi bontásban),
  • mennyi volt ezekből az első, illetve a második oltást megkapók száma.

A lap meglepő választ kapott az oltást szervező hatóságtól:

azt írták, hogy nem rendelkeznek településszintű adatokkal az oltásokról.

Az Átlátszó ezt követően megkereste a kérdéssel az Operatív Törzset is, ahonnan egyáltalán nem kapott választ, illetve az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, ami viszont az NNK-hoz hasonlóan szintén azt válaszolta, hogy nem rendelkeznek a kért adattal. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.