Jeruzsálemben lelepleztek egy evangéliumi hittérítőt, aki rabbinak álcázta magát

2021 április 27., kedd 12:55

Egy Jeruzsálemben élő férfit, aki évek óta rabbiként tevékenykedett, és a családjával egy ultraortodox közösségben élt, azzal gyanúsítanak, hogy csak megjátszotta a vallását, mert így akarta leplezni, hogy valójában egy New Jersey-i evangéliumi keresztény hittérítő. A férfi a helyi Channel 13 tévének tagadta a vádakat, azt állítja, zsidóként született, és bár régebben végzett hittérítő tevékenységet, azóta már megbánta.

A Beyneynu nevű szervezet szerint, ami a missziós tevékenységet figyeli Izraelben, a férfi azért viselt az ultraortodox irányzatnak megfelelő ruházatot, sőt adott össze zsidó párokat, hogy ne derüljön ki, valójában az volt a célja, hogy zsidókat térítsen keresztény hitre. A Beyneynu már legalább hét éve figyelte a férfit és családját. A férfit egyszer már szembesítette a szervezet ezzel, de akkor eltűnt, majd később már családostól újra felbukkant egy másik kerületben.

Nem igazi rabbi. Fotó: Annie Hall / United Artists

A férfi felesége, aki tavaly meghalt, a közösségi médiában szintén a judaizmusról posztolt, de csupa olyasmit, ami keresztény elemeket is tartalmazott. Bár az ország törvényei nem tiltják a hittérítést, tilos a 18 év alatti személyeknek szülői beleegyezés nélkül prédikálni, vagy a megtérésért anyagi ajándékokat felajánlani.

Az ügy azután robbant ki, hogy a férfi 13 éves lánya azt mondta egy osztálytársának, hogy „Jézus mindenkit elfogad, még akkor is, ha nincs igazuk”. A Behadrei Haredim ultraortodox lap információi szerint a férfi és családja hamis iratokkal érkezett az Egyesült Államokból, és Holokauszt-túlélők leszármazottainak adták ki magukat (Guardian)