Újabb kínai-magyar együttműködés: létrejön a légi Selyemút

POLITIKA
2021 április 27., 15:47

A kínai-magyar légi Selyemút létrehozásáról írt alá megállapodást kedden a Budapest Airport, a kínai Henan Airport Group (a Csengcsou Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője) és a CECZ / Utlink kínai-magyar üzleti és logisztikai fejlesztő vállalat, közölte az MTI. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerint a most aláírt együttműködési megállapodás a két repülőtér összekötéséről fontos gazdasági lehetőségeket, illetve a Magyarország és Kína közötti légiáru-szállítás jelentős bővülését eredményezheti. Mosóczi László hozzátette:

a szabad és fair globális kereskedelmet támogatják, ami minden korábbinál fontosabbá vált a járvány miatt, "minél kevesebb az akadály, annál gyorsabb a gazdaság újraindulása."

Az államtitkár szerint az együttműködés keretében megépülhet egy új, dedikált logisztikai bázis a repülőtéren, a tervek szerint két-három éven belül. Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója megerősítette ezt, elmondása szerint

már tárgyalnak egy, a budapesti repülőtéren épülő, több tízezer négyzetméteres kínai logisztikai gyűjtő-elosztó központ kialakításáról, ami évente több százezer tonna árukezelési kapacitást tenne lehetővé.