Kásler: Hétfőtől újra lehet egynapos sebészeti ellátást végezni

Egészségügy
2021 április 28., 15:55

Hétfőtől újraindulhat az egynapos sebészeti ellátás, a beavatkozások előzetesen egyeztetett időpontokban, rugalmas tervezéssel, a járványügyi intézkedések betartásával történhetnek – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

link Forrás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy az új típusú koronavírus által okozott járvány harmadik hulláma során az új fertőzöttek és a fertőzésgyanús esetek, valamint a kórházi ellátást igénylő betegek számának folyamatos csökkenése teszi lehetővé az egynapos ellátások újraindulását.

Az egynapos sebészeti beavatkozások kizárólag az ellátás rugalmas tervezésével és a szükséges járványügyi intézkedések betartásával indíthatók újra – írták.

Az egynapos sebészeti ellátások csak az egészségügyi szolgáltatóknál előzetesen egyeztetett időpontokban történhetnek, az egészségügyi intézményekbe történő belépéskor pedig testhőmérséklet-mérés szükséges.

A betegek felvételének feltétele, hogy az egészségügyi állapotból adódó egyéb ellenjavallat nem áll fenn, és érvényes védettségi igazolvánnyal, annak hiányában pedig a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszttel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel rendelkeznek.

Emellett minden koronavírus-fertőzött vagy fertőzésgyanús beteg ellátásában eddig résztvevő egészségügyi intézménynek továbbra is biztosítani kell ezeknek a betegeknek az ellátását.

Kásler Miklós azt is bejelentette, hogy holnaptól újraindulnak a megelőzést szolgáló népegészségügyi célú, szervezett onkológiai szűrővizsgálatok. Kásler két hete kórházi adatokra hivatkozva jelentette be, hogy felfüggeszti a szűrővizsgálatokat. A lépést akkor kritizálták a rákellenes szervezetek, mondván, komoly egészségügyi kockázata lehet a szűrővizsgálatok leállításának. (MTI)