Lemond az észak-ír miniszterelnök

Szerdán bejelentette lemondási szándékát Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök - írja az MTI. A politikus azután mond le, hogy a pártja, a Demokratikus Unionista Párt  belfasti londoni képviselőinek nagyjából 80 százaléka bizalmatlansági eljárást kezdeményezett ellene. 

Foster május 28-án távozik a belfasti koalíciós kormány nagyobbik pártja, a protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetői tisztségéből, június végén pedig az Ír-sziget egyesítéséért és a brit fennhatóság ellen küzdő legnagyobb britellenes katolikus mozgalommal, a Sinn Féinnel alakított észak-írországi egységkormány éléről is.

Arlene Foster egy DUP-kongresszusonFotó: Artur Widak/NurPhoto

Arlene Fostert 2015 decemberében választották a DUP vezetőjévé, és 2016 januárjában - a belfasti törvényhozás legnagyobb pártjának vezetőjeként - az észak-írországi egységkormány miniszterelnöke lett. Mindkét tisztségében ő volt az első női vezető Észak-Írország történetében.

A párt tagságának és szavazóinak egy része nagyon elégedetlen volt azzal, ahogy a DUP  az észak-ír érdekeket képviselte a Brexit folyamat során - amelyet a Konzervatív párt nem tudott volna végigcsinálni a DUP támogatása nélkül -  és azzal, hogy a brit uniós kilépési megállapodás tengeri határt húzott Észak-Írország és Nagy-Britannia többi része közé. Emellett a Covid-helyzet kezelése miatt is sokan kritizálták Fostert. A BBC cikke szerint a párton belül már egy ideje szervezkednek a miniszterelnök ellen, de most lett elég széles körű a belső ellenzék támogatottsága ahhoz, hogy el tudják mozdítani Fostert a pozícióiból. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.