Lemond az észak-ír miniszterelnök

külföld
2021 április 28., 16:18

Szerdán bejelentette lemondási szándékát Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök - írja az MTI. A politikus azután mond le, hogy a pártja, a Demokratikus Unionista Párt belfasti londoni képviselőinek nagyjából 80 százaléka bizalmatlansági eljárást kezdeményezett ellene.

Foster május 28-án távozik a belfasti koalíciós kormány nagyobbik pártja, a protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetői tisztségéből, június végén pedig az Ír-sziget egyesítéséért és a brit fennhatóság ellen küzdő legnagyobb britellenes katolikus mozgalommal, a Sinn Féinnel alakított észak-írországi egységkormány éléről is.

Arlene Foster egy DUP-kongresszuson
photo_camera Arlene Foster egy DUP-kongresszuson Fotó: Artur Widak/NurPhoto

Arlene Fostert 2015 decemberében választották a DUP vezetőjévé, és 2016 januárjában - a belfasti törvényhozás legnagyobb pártjának vezetőjeként - az észak-írországi egységkormány miniszterelnöke lett. Mindkét tisztségében ő volt az első női vezető Észak-Írország történetében.

A párt tagságának és szavazóinak egy része nagyon elégedetlen volt azzal, ahogy a DUP az észak-ír érdekeket képviselte a Brexit folyamat során - amelyet a Konzervatív párt nem tudott volna végigcsinálni a DUP támogatása nélkül - és azzal, hogy a brit uniós kilépési megállapodás tengeri határt húzott Észak-Írország és Nagy-Britannia többi része közé. Emellett a Covid-helyzet kezelése miatt is sokan kritizálták Fostert. A BBC cikke szerint a párton belül már egy ideje szervezkednek a miniszterelnök ellen, de most lett elég széles körű a belső ellenzék támogatottsága ahhoz, hogy el tudják mozdítani Fostert a pozícióiból.