Meghalt Michael Collins, az űrhajós, akinek a Hold körül kellett keringenie Neil Armstrong holdra szállása alatt

Életének 91. évében rákban meghalt Michael Collins amerikai asztronauta, az Apollo-11 legénységének tagja - közölte családja szerdán. Collinst az elfeledett űrhajósként szokták emlegetni, mert ő volt a legendás 1969-es Apollo 11 misszió harmadik tagja, aki a parancsnoki modul pilótájaként Hold körüli pályán körözve várta, hogy társai, Neil Armstrong és Buzz Aldrin a holdra szállással történelmet írjanak.

Collins nevét egy 2,4 kilométeres kráter őrzi a Holdon, illetve egy, az égitestről visszahozott, a Földön addig ismeretlen ásvány, az armalcolit. Családja életvidám, bölcs és kötelességtudó emberként emlékezett meg Collinsról, aki élemedett kora ellenére az elmúlt években az Apollo veteránjainak legaktívabb tagja volt. "Mike mindig méltósággal és alázattal viselte az élet kihívásait, köztük ezt az utolsó kihívást is" - írták.

Fotó: ERIC BARADAT/AFP

Steve Jurczyk, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA igazgatója szerint az Egyesült Államok igazi úttörőt veszített el. Collins ott volt, mikor Amerika megtette az első lépéseket a világűrben, lelke pedig kísérni fogja utódait az új horizontok felé.

Collins 1930. október 31-én született Rómában katonai családban. Collins elvégezte a West Point Katonai Akadémiát, majd a légierő pilótája lett. A hatvanas években több órát töltött az űrben a Gemini-program keretében.

Űrhajós pályafutását 1970 januárjában fejezte be. Ezután Richard Nixon elnöksége alatt egy időre a külügyminisztérium sajtófőnöke, majd a Smithsonian Intézet repülési és űrhajózási múzeumának igazgatója lett. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.