Az amerikai külügyminiszter sürgeti a magyar kormányt, hogy biztosítson nyitott médiakörnyezetet

„A demokrácia szövetét a független hangok és független vélemények sokfélesége adja. Határozottan sürgetnénk a magyar kormányt, hogy biztosítson nyitott médiakörnyezetet” - mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy sajtóbeszélgetésen. 

A Telex kérdésére arról beszélt, „kikeveredtek a magyarok a szovjet befolyásból, de csak hogy most a sajtó sokszínűségével kapcsolatban egyre növekvő aggodalommal szembesüljenek. Ez szerintem ironikus, habár talán rossz szó az irónia, nem elégséges. Ez teljesen ellentétes azzal, amit a magyarok érdemelnének, miután évtizedekig éltek egy olyan ország fennhatósága alatt, amely korlátozta a kifejezés és a véleménynyilvánítás szabadságát.”

Fotó: JACQUELYN MARTIN/AFP

Azt mondta, Moszkva és Peking aktívan dolgozik Európában az integráció ellen. „Különböző módokon igyekeznek aláásni több közép- és dél-európai ország demokratikus és szuverén akaratát.”

A külügyminiszter szerint olyan országokból hívtak meg újságírókat a beszélgetésre,  ahol valamilyen módon támadás alatt áll a sajtószabadság. Magyarország mellett a résztvevők Zimbabwéből, Venezuelából, Törökországból, Kínából, Egyiptomból, Pakisztánból és Kazahsztánból érkeztek.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.