Az amerikai külügyminiszter sürgeti a magyar kormányt, hogy biztosítson nyitott médiakörnyezetet

POLITIKA
2021 április 29., 09:25

„A demokrácia szövetét a független hangok és független vélemények sokfélesége adja. Határozottan sürgetnénk a magyar kormányt, hogy biztosítson nyitott médiakörnyezetet” - mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy sajtóbeszélgetésen.

A Telex kérdésére arról beszélt, „kikeveredtek a magyarok a szovjet befolyásból, de csak hogy most a sajtó sokszínűségével kapcsolatban egyre növekvő aggodalommal szembesüljenek. Ez szerintem ironikus, habár talán rossz szó az irónia, nem elégséges. Ez teljesen ellentétes azzal, amit a magyarok érdemelnének, miután évtizedekig éltek egy olyan ország fennhatósága alatt, amely korlátozta a kifejezés és a véleménynyilvánítás szabadságát.”

photo_camera Fotó: JACQUELYN MARTIN/AFP

Azt mondta, Moszkva és Peking aktívan dolgozik Európában az integráció ellen. „Különböző módokon igyekeznek aláásni több közép- és dél-európai ország demokratikus és szuverén akaratát.”

A külügyminiszter szerint olyan országokból hívtak meg újságírókat a beszélgetésre, ahol valamilyen módon támadás alatt áll a sajtószabadság. Magyarország mellett a résztvevők Zimbabwéből, Venezuelából, Törökországból, Kínából, Egyiptomból, Pakisztánból és Kazahsztánból érkeztek.