Meghalt Juan Joya Borja, a vihogó mém

65 éves korában meghalt Juan Joya Borja, aki vihogó mémkarakterként vált világhírűvé. A spanyol humorista, színész beceneve El Risitas volt, ami nem meglepő módon röhögést jelent. Ezt a nevét akkor kapta, amikor elment egy, az andalúziai cigányok körében népszerű zarándoklatra, ahol a szokásos módon újrakeresztelték egy folyóban, amit ő nem bírt ki röhögés nélkül. 

Ahogy a róla szóló portrécikkünkben írtuk, a legendás felvétel egy dél-spanyol tartomány tévécsatornáitól származik, valamivel az ezredforduló utánról, majd 2014 után vált igazán híressé, amikor különböző feliratokkal látták el az interneten. Magyarországon viszont már a 2013 szeptemberében lejátszott Románia–Magyarország világbajnoki selejtező után gyártottak róla mémvideót. 

Borja már évek óta egészségügyi problémákkal küzdött. Márciusban, miután amputálták az egyik lábát, még köszönetet mondott a rajongóinak, amiért elég pénzt gyűjtöttek össze neki egy elektromos mopedre. A humorista szerdán halt meg egy kórházban. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó