Koronavírus-számok Magyarországon 12/6/2021
Elhunytak + 489 Σ 35 611
Kórházban - 23 Σ 7 440
Fertőzöttek + 22 699 Σ 1 157 568
Tesztek + 106 764 Σ 8 666 739
Oltottak + 13 942 Σ 6 159 926
A legújabb trendek

Németországban már nemzetbiztonsági problémaként tekintenek a járványtagadókra

április 29., csütörtök 17:01

A koronavírus-tagadó csoportok megfigyelésébe kezdett a német elhárítás, vagyis a titkosszolgálat belföldi hírszerzésre szakosodott része. Szerdai bejelentésük szerint a vad összeesküvés-elméletek által feltüzelt, kezdetben a járványügyi korlátozásokat és higiéniás szabályokat kritizáló csoport egyre inkább magát az államot, az állam vezetőit és a sajtót támadja, tagjai pedig egyre erőszakosabbá válnak.

"Demokratikus rendünk alapjai és ezek intézményei, mint a parlament és az önkormányzatok, a járvány megfékezésére hozott intézkedések kezdete óta több támadást is elszenvedtek" - írta közleményében a német belügyminisztérium, megerősítve, hogy a vírustagadó mozgalom egyes részeit megfigyelés alá vonták. Az elhárítás, a német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) a belügyminisztérium felügyelete alá tartozik.

A német birodalmi lobogó színeiben pompázó QAnon-zászló a német járványtagadók, a Querdenken eddigi legnagyobb, tavaly augusztusban csaknem negyvenezer embert megmozgató berlini demonstrációján. Fotó: MV/SULUPRESS.DE/dpa Picture-Alliance via AFP

Az elhárítás munkatársai a hivataloson túl azzal indokolták a vírustagadók megfigyelését, hogy a csoport egyre szorosabb kapcsolatba került más szélsőségesekkel, például a modern német államot tagadó Reichsbürger (birodalmi polgár) csoportokkal, és van átfedés a vírustagadók és a QAnon-hívők között is. Emellett a vírustagadók tüntetésein gyakori kellékek az antiszemita transzparensek is.

Németországban Querdenkennek is nevezik a járványtagadó mozgalmat, a nevét Edward de Bono vitatott elméletéről, a laterális gondolkodásról kapta. Hogy az micsoda, annak kifejtése bőven szétfeszítené e cikk kereteit, lényegében az ebben a szlengben vertikálisnak nevezett, a problémákat logikusan megfejtő gondolkodás ellentéte, vagyis jelen esetben e cikk vonatkozásában nevezhetjük szimplán hülyeségnek is.

A Querdenken mozgalom, akárcsak a hasonlóan okos QAnon, a közösségi médiában építkezik, és intenzíven használja a Telegram titkosított csatornáit, ahol legnagyobb csatornájukra 65 ezren iratkoztak már fel. Nagy az átfedés a járványtagadók és az amúgy szintén nemzetbiztonsági megfigyelés alatt álló szélsőjobboldali AfD párt között is.

A járványtagadók tüntetései egyre erőszakosabbá váltak, tavaly novemberben a rendőrségnek vízágyúkat is be kellett vetnie a Brandenburgi kapunál, a német parlament közelében összegyűlt tömeg ellen. Fotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency via AFP

Mindezek ellenére a New York Times beszámolója szerint a német belügyminisztérium kínosan ügyelt rá, hogy ne mossa össze a járványtagadókat és összeesküvéselmélet-hívőket a politikai szélsőségekkel. Ennek részeként a járványtagadók megfigyelésére új részleget hoztak létre, amely az állam és az állam intézményeinek legitimációját megkérdőjelező csoportokra koncentrál.

A belügyminisztérium és a BfV döntése a járványtagadó csoportok megfigyeléséről napokkal követte az új, immár országos járványügyi szigorítások bevezetését. A járványügyi szabályokat eddig tartományi szinten hozták meg és tartatták be, de immár a szövetségi kormány joga a korlátozások betartatása. (Via The New York Times)