Koronavírus-számok Magyarországon 05.06.
Elhunytak + 124 Σ 28 297
Kórházban - 270 Σ 4 104
Fertőzöttek + 1 680 Σ 787 647
Tesztek + 20 890 Σ 5 475 551
Egyszer oltottak + 29 341 Σ 4 153 038

Németországban már nemzetbiztonsági problémaként tekintenek a járványtagadókra

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A koronavírus-tagadó csoportok megfigyelésébe kezdett a német elhárítás, vagyis a titkosszolgálat belföldi hírszerzésre szakosodott része. Szerdai bejelentésük szerint a vad összeesküvés-elméletek által feltüzelt, kezdetben a járványügyi korlátozásokat és higiéniás szabályokat kritizáló csoport egyre inkább magát az államot, az állam vezetőit és a sajtót támadja, tagjai pedig egyre erőszakosabbá válnak.

"Demokratikus rendünk alapjai és ezek intézményei, mint a parlament és az önkormányzatok, a járvány megfékezésére hozott intézkedések kezdete óta több támadást is elszenvedtek" - írta közleményében a német belügyminisztérium, megerősítve, hogy a vírustagadó mozgalom egyes részeit megfigyelés alá vonták. Az elhárítás, a német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) a belügyminisztérium felügyelete alá tartozik.

A német birodalmi lobogó színeiben pompázó QAnon-zászló a német járványtagadók, a Querdenken eddigi legnagyobb, tavaly augusztusban csaknem negyvenezer embert megmozgató berlini demonstrációján.Fotó: MV/SULUPRESS.DE/dpa Picture-Alliance via AFP

Az elhárítás munkatársai a hivataloson túl azzal indokolták a vírustagadók megfigyelését, hogy a csoport egyre szorosabb kapcsolatba került más szélsőségesekkel, például a modern német államot tagadó Reichsbürger (birodalmi polgár) csoportokkal, és van átfedés a vírustagadók és a QAnon-hívők között is. Emellett a vírustagadók tüntetésein gyakori kellékek az antiszemita transzparensek is.

Németországban Querdenkennek is nevezik a járványtagadó mozgalmat, a nevét Edward de Bono vitatott elméletéről, a laterális gondolkodásról kapta. Hogy az micsoda, annak kifejtése bőven szétfeszítené e cikk kereteit, lényegében az ebben a szlengben vertikálisnak nevezett, a problémákat logikusan megfejtő gondolkodás ellentéte, vagyis jelen esetben e cikk vonatkozásában nevezhetjük szimplán hülyeségnek is.

A Querdenken mozgalom, akárcsak a hasonlóan okos QAnon, a közösségi médiában építkezik, és intenzíven használja a Telegram titkosított csatornáit, ahol legnagyobb csatornájukra 65 ezren iratkoztak már fel. Nagy az átfedés a járványtagadók és az amúgy szintén nemzetbiztonsági megfigyelés alatt álló szélsőjobboldali AfD párt között is.

A járványtagadók tüntetései egyre erőszakosabbá váltak, tavaly novemberben a rendőrségnek vízágyúkat is be kellett vetnie a Brandenburgi kapunál, a német parlament közelében összegyűlt tömeg ellen.Fotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency via AFP

Mindezek ellenére a New York Times beszámolója szerint a német belügyminisztérium kínosan ügyelt rá, hogy ne mossa össze a járványtagadókat és összeesküvéselmélet-hívőket a politikai szélsőségekkel. Ennek részeként a járványtagadók megfigyelésére új részleget hoztak létre, amely az állam és az állam intézményeinek legitimációját megkérdőjelező csoportokra koncentrál.

A belügyminisztérium és a BfV döntése a járványtagadó csoportok megfigyeléséről napokkal követte az új, immár országos járványügyi szigorítások bevezetését. A járványügyi szabályokat eddig tartományi szinten hozták meg és tartatták be, de immár a szövetségi kormány joga a korlátozások betartatása. (Via The New York Times)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.