A „katasztrófa kislány” NFT-ként adta el a mém eredetijét, közel 500 ezer dollárt keresett vele

Zoe Roth, akinek a fotója „Disaster girl”-ként vált mémmé, NFT-ként (nem helyettesíthető tokenként) majdnem 500 ezer dollárt érő kriptovalutáért adta el a kép eredetijét. Azonban a szerzői jogok nála maradnak, így az NFT minden további értékesítéséből 10 százalékot kap majd. Zoe Roth a pénzt diákhitel-törlesztésre és jótékonykodásra fogja használni.

Az eredeti fotót, ami elterjedt az interneten, 2005-ben csinálta róla az apja, David Roth: a kislány furcsa - egyesek szerint gonosz - mosollyal fordul a kamera felé, miközben a háttérben egy égő házat oltanak a tűzoltók.

Ebből lett a „Disaster girl”.Fotó: David Roth

Ez nem  az első mém, amit nem helyettesíthető tokenként adnak el: a Nyan catért például ennél többet, majdnem 600 ezer dollárt kapott az alkotója. Az első hallásra kissé érthetetlen NFT-k működéséről nemrég a Qubit írt részletesen a Megfizetni Nyan catet: Miért ér több tízezer dollárt egy milliárd példányban létező fájl? című cikkben. (The Verge)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.