„Képzeld el, hogy elviszed a lányod az óvodába és amikor mész érte, azt mondják, már odaadták valakinek”

Egy olyan testvérpárt mutat be a Deutsche Welle riportja, akik 40 éves koruk után tudták meg, hogy nem is vér szerinti rokonok. Indonéziában születtek és ott éltek, míg egy holland pár örökbe nem fogadta őket 1979-ben. Mindegyikük úgy tudta, hogy a két lány édestestvérek, és a biológiai szüleik lemondtak róluk. Négy évtized után az is kiderült, hogy nem biztos, hogy szándékosan adták őket örökbe. 

Csaknem negyvenezer gyermeket fogadtak örökbe hollandok a 70-es évektől. A BBC cikke szerint a Bangladesből, Brazíliából, Kolumbiából, Indonéziából és Sri Lankáról adoptált gyerekek esetében több visszaélést is elkövettek. A rendszer alapján az örökbefogadó szülők pénzt fizettek az eljárás során. Erre a pénzre szervezett gyerek- és emberkereskedelem épült ezekben az országokban. 

A holland állam idén leállította a külföldi örökbefogadásokat. Az igazságügyi miniszter, Sander Dekker februárban bocsánatot kért az áldozatoktól a holland kormány nevében. „A kormány nem tette meg, amit az állampolgárok elvárnak tőle, és nem tett eleget a visszaélések elkerüléséért” - mondta.


Ez az anyag a Deutsche Welle és a 444 együttműködésében készült.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó