Koronavírus-számok Magyarországon 05.17.
Elhunytak + 38 Σ 29 213
Kórházban - 11 Σ 2 259
Fertőzöttek + 426 Σ 798 573
Tesztek + 10 365 Σ 5 649 027
Egyszer oltottak + 39 287 Σ 4 639 299

Új-Delhiben négypercenként hal meg egy-egy újabb koronavírusos beteg

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az NBC videója egy nőt mutat, aki épp azért állt sorba, hogy újratöltse az oxigénpalackot, amivel az anyját lélegeztetik otthon. Nincs kórház Új-Delhiben, ahova elvihették volna. Épp ekkor tudta meg, hogy már hiába vár, az édesanyja meghalt.

Már több mint 200 ezer család gyászol Indiában, és még mindig nem csillapodik a járvány. Tegnap 386 452 új megbetegedést regisztráltak, és a BBC szerint csaknem négyezren haltak meg egyetlen nap alatt. Így újabb máglyákat kell építeni a városban, hogy elégessék a holttesteket, amiket nem bírnak eltemetni. 

Új-Delhiben a nap minden órájában visznek újabb halottakat a rögtönzött krematóriumokba.Fotó: AMARJEET KUMAR SINGH/Anadolu Agency via AFP

Eközben India legnagyobb városában, Mumbaiban le kellett állítani az oltásokat, mert kifogytak a vakcinákból. Mától három napig biztosan nem tudják folytatni az oltási tervet a város 94 oltópontján. Az 1,4 milliárdos lakosság nagyon kis részét, csupán 15 millió embert oltottak be eddig Indiában. Az ország legfelsőbb bírósága pedig úgy döntött, hogy visszarendelhetők a nyugdíjas egészségügyi dolgozók, hisz az ellátás összeomlóban van. 

Az utolsó adagok egyikét kapta ez a lány Mumbaiban szerdán.Fotó: SL SHANTH KUMAR/The Times of India via AFP

Az Egyesült Államok egymillió gyorstesztet és százezer N95-ös maszkot, Nagy-Britannia pedig lélegeztetőgépeket küldött segélyként. Ennél viszont sokkal többre lenne szükség, mondta a BBC-nek Zarir Udwadia, az egyik Mumbaiban dolgozó orvos. A segély, ami eddig érkezett, szerinte mindössze „csepp a tengerben”. 

(A borítóképen védőruhába öltözött rokonai temetik a koronavírus egyik új-delhi áldozatát - TAUSEEF MUSTAFA/AFP)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.