Új-Delhiben négypercenként hal meg egy-egy újabb koronavírusos beteg

járvány
2021 április 30., 15:26

Az NBC videója egy nőt mutat, aki épp azért állt sorba, hogy újratöltse az oxigénpalackot, amivel az anyját lélegeztetik otthon. Nincs kórház Új-Delhiben, ahova elvihették volna. Épp ekkor tudta meg, hogy már hiába vár, az édesanyja meghalt.

link Forrás

Már több mint 200 ezer család gyászol Indiában, és még mindig nem csillapodik a járvány. Tegnap 386 452 új megbetegedést regisztráltak, és a BBC szerint csaknem négyezren haltak meg egyetlen nap alatt. Így újabb máglyákat kell építeni a városban, hogy elégessék a holttesteket, amiket nem bírnak eltemetni.

Új-Delhiben a nap minden órájában visznek újabb halottakat a rögtönzött krematóriumokba.
photo_camera Új-Delhiben a nap minden órájában visznek újabb halottakat a rögtönzött krematóriumokba. Fotó: AMARJEET KUMAR SINGH/Anadolu Agency via AFP

Eközben India legnagyobb városában, Mumbaiban le kellett állítani az oltásokat, mert kifogytak a vakcinákból. Mától három napig biztosan nem tudják folytatni az oltási tervet a város 94 oltópontján. Az 1,4 milliárdos lakosság nagyon kis részét, csupán 15 millió embert oltottak be eddig Indiában. Az ország legfelsőbb bírósága pedig úgy döntött, hogy visszarendelhetők a nyugdíjas egészségügyi dolgozók, hisz az ellátás összeomlóban van.

Az utolsó adagok egyikét kapta ez a lány Mumbaiban szerdán.
photo_camera Az utolsó adagok egyikét kapta ez a lány Mumbaiban szerdán. Fotó: SL SHANTH KUMAR/The Times of India via AFP

Az Egyesült Államok egymillió gyorstesztet és százezer N95-ös maszkot, Nagy-Britannia pedig lélegeztetőgépeket küldött segélyként. Ennél viszont sokkal többre lenne szükség, mondta a BBC-nek Zarir Udwadia, az egyik Mumbaiban dolgozó orvos. A segély, ami eddig érkezett, szerinte mindössze „csepp a tengerben”.

(A borítóképen védőruhába öltözött rokonai temetik a koronavírus egyik új-delhi áldozatát - TAUSEEF MUSTAFA/AFP)