Egy ponty írhatta az éjszakai horgászat friss szabályait

publicisztika
2021 május 01., 11:28

Lelkes horgász vagyok, az éjszakai pecázást mától újra megengedő friss lazítás haszonélvezője, de mivel több eszem van, mint egy paptetűnek, egyáltalán nem értem az új szabályok logikáját.

Az önmagában a legkritikusabb szempontból is rendben van, hogy mától engedélyezték az éjszakai horgászatot. Eleve szabadtéri, az alkoholfogyasztást kivéve kifejezetten egészséges időtöltésről van szó, amit több százezren kedvelnek. A pecások a parton nem szoktak egymásba bújni, már csak azért sem, mert zavarnák egymást. A kényelmetlenül szállítható felszereléseik, a csalik és a hülye ruháik miatt pedig kifejezetten ritkán használnak tömegközlekedést, éjfél és hajnali öt között főleg nem, így a vízpartra menet és onnan jövet sem nem jelentenek veszélyt se másokra, se magukra.

A megmagyarázhatatlan az, hogy ezt miért csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek engedélyezték. Miközben az igazolvánnyal nem rendelkezőknek is szabad közterületre lépni, utazni és szabadtéren sportolni. Sőt horgászni is. Éjfélig. Majd öttől megint.

Felteszem a szabályokat megalkotó kormányzat és Mohosz sem arra gondoltak, hogy ugyanaz az oltatlan horgász hajnali 5 és éjfél között nem jelent veszélyt másokra és magára, de éjfél és hajnali öt között igen. Az egyetlen logikus feltételezés az, hogy ezzel a rendelkezéssel egyszerűen nyomást próbálnak gyakorolni a pecásokra, hogy minél többen oltassák be magukat.

De a rendelkezés ennek a fényében is érthetetlen. Én például a közjóra tekintettel simán el tudom fogadni, hogy a kormányok az oltottsághoz kapcsolódó jutalmazással szorítsák rá az embereket a vakcinára. Mindaddig, amíg az enyhítés logikus. Az összes többi, mától érvényes lazítás ilyen a maga módján, már ha eltekintünk attól, hogy akinek van igazolványa, az még nem feltétlenül védett a valóságban.

Zárt étterembe, moziba, múzeumba és a többi, ma megnyitott helyre csak védettségi igazolványosok mehetnek. Ennek van értelme, mert ők egészen más, sokkal kisebb eséllyel fertőződnek és betegszenek meg, illetve fertőznek, mint az oltatlanok. De mit szólnál egy olyan szabályhoz, hogy bárki újra belülhet étterembe, de az oltatlanoknak egy ötórás időszakra haza kell menniük?

Az illetékesek a világ összes országában óvatosan bánnak az oltottaknak nyújtott kedvezményekkel, hogy - ha már nem merték kötelezővé tenni az oltást - ne idegenítsék el sem a még be nem oltotakat, sem az oltástagadókat. De ez az értelmetlenül önkényes rendelkezés szerintem különösen hergelő lehet az igazolvánnyal nem rendelkezőknek, főleg azoknak, akik már beoltatták magukat, de még nincs igazolványuk.

Ehhez képest szinte eltörpül az a másik értelmetlen horgászszabály, miszerint elvileg csak egyedül vagy vagy velünk egy háztartásban élőkkel lehet együtt horgászni. Ez a pecások 90 százalékát kitevő parti horgászok esetében egyszerűen értelmezhetetlen korlátozás, hiszen két egyedül horgászó nyugodtan egymás közelébe ülhet a kötelező védőtávolságot betartva. A parton egyszerűen nem értelmezhető a “közös horgászat” fogalma. A gyakorlatban ennek annyi következménye van, hogy a halőrök néha rászólnak az egy stégen vagy egy csónakban ülő nem családtagokra. Akik egy étterem teraszán nyugodtan elüldögélhetnének egy asztalnál egész nap.