Viharos szél és felhőszakadás jön, oda a vasárnap

időjárás
2021 május 01., 17:09

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez szombaton eljuttatott veszélyjelzése szerint zivatar és viharos szél miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A felhőszakadás veszélye miatt Budapest, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.Azt írták: már szombaton az esti órákban nyugaton, délnyugaton egyre többfelé alakulhatnak ki zivatarok, melyek kelet, északkelet felé áthelyeződve zivatarrendszerré fejlődhetnek. Északnyugaton heves zivatarok kialakulására is van esély.

Ilyen időre számítottunk mindannyian.
photo_camera Ilyen időre számítottunk mindannyian. Fotó: Neil Hall/MTI/MTVA

A zivatarok környezetében az intenzív - helyenként rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó - csapadék mellett

nagyobb területen fordulhatnak elő 60-80, néhol 80-90 kilométer/órás szélrohamok, illetve nagyobb (2 centiméter átmérőnél is nagyobb) méretű jég. A zivatartevékenység hajnalra fokozatosan az ország északkeleti felére helyeződik át.Vasárnap a déli órákig főként északkeleten, keleten fordulhatnak elő a záporok mellett további zivatarok, melyeket elsősorban intenzív csapadék, és viharos széllökés kísérhet. Napközben az ország északi, északnyugati felén az északnyugati, míg másutt inkább a délnyugati szelet kísérhetik viharos széllökések, majd estére fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

Ezt kapjuk helyette.
photo_camera Ezt kapjuk helyette. Fotó: Kallos Bea/MTI/MTVA

Az előrejelzés szerint a minimumhőmérséklet 10-16, míg a maximumhőmérséklet 20-26 Celsius-fok között, az északnyugati részeken azonban csak 15 fok körül alakul. A front érkezésével gyorsan csökken a hőmérséklet.