Koronavírus-számok Magyarországon 05.11.
Elhunytak + 99 Σ 28 792
Kórházban - 102 Σ 3 282
Fertőzöttek + 493 Σ 792 879
Tesztek + 6 513 Σ 5 545 305
Egyszer oltottak + 40 314 Σ 4 346 089

A dél-koreai szakértők attól tartanak, hogy a koronavírus ellen sosem lesz nyájimmunitás

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A dél-koreai járványkezelés egyik vezetője, O Mjong-don, a betegségellenőrzési klinikai bizottság vezetője szerint "egyre valószínűtlenebb", hogy a koronavírussal szemben lehetséges elérni a nyájimmunitást. Szerinte inkább ahhoz kéne hozzászoknunk, hogy a koronavírus, miként a szezonális influenza, a normális, mindennapi életünk része lesz.

Koronavírus-tenyészet elektromikroszkóp alatt.Fotó: IMAGE POINT FR / NIH / NIAID/BSIP via AFP

Szerinte még a lakosság 70 százalékos átoltottsága sem elég a nyájimmunitáshoz. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa ma reggel az M1 műsorában beszélt róla, hogy a nyájimmunitáshoz legalább hat-hét millió magyart kéne beoltani. O Mjong-don szerint azonban ahhoz, hogy a vakcináció nyájimmunitáshoz vezessen, az kéne, hogy a védőoltás azt is hatékonyan akadályozza, hogy a beoltott másokat megfertőzzön. Ugyanakkor brit kutatások szerint csak 38-49 százalékos a valószínűsége annak, hogy egy első dózissal beoltott személy nem fertőz meg másokat.

Az oltások bizonyítottan csak a tünetes betegség kialakulását előzik meg jó eséllyel, de ez nem jelenti azt, hogy a beoltottak ne fertőződhetnének meg, vagy ne fertőzhetnének meg másokat.

A nyájimmunitás elérése azért is maradhat ábránd, mert az nagyban függ attól is, hogy a védőoltások mennyi ideig jelentenek védelmet. Ezt most nagyjából hat hónapra becslik a kutatások alapján.

De mi van akkor, ha a koronavírussal szemben nem alakul ki nyájimmunitás? A járvány, miként az influenza, szezonálissá válhat, vagyis minden évben visszatérhet. De szemben a mostani helyzettel, a jövőben már kiépített infrastruktúra lesz a vakcinagyártáshoz, vagyis sokkal gyorsabb ütemben lehet majd beoltani a népességet, az influenzához hasonlóan évenkénti oltással lehet majd védekezni ellene. Továbbá, bár a koronavírus az influenzánál sokkal lassabb ütemben mutálódik, a vírusok általában úgy evolválódnak, hogy egyre kevésbé legyenek veszélyesek - ez ugyanis nagyban javítja a túlélési esélyüket. Ez történhetett az emberek között régóta hagyományosan terjedő négy koronavírustörzzsel is, melyek jellemzően enyhe náthát okoznak csak. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.