Koronavírus-számok Magyarországon 05.12.
Elhunytak + 96 Σ 28 888
Kórházban - 308 Σ 2 974
Fertőzöttek + 905 Σ 793 784
Tesztek + 15 312 Σ 5 560 617
Egyszer oltottak + 45 705 Σ 4 391 794

Az 1848-49-es szabadságharc szónokairól szóló szöveget kell értelmezniük az érettségizőknek

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az 1848-49-es szabadságharc nagy szónokairól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról szóló szöveget kell értelmezniük az érettségizőknek a hétfői magyarérettségin. Az Eduline leírása alapján az első feladatsorban, melyre a diákoknak összesen 90 percük van, egy 700-1000 szavas szöveget kell elolvasniuk, majd ez alapján megoldaniuk 11 feladatot - például meg kell keresniük a szövegben elhangzó érveket, megállapításokat, illetve értelmezniük kell a logikai-tartalmi kapcsolatokat.

Diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 2021. május 3-án.Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A szövegértési feladat megoldásával 40 pontot szerezhetnek. 

Az Eduline szaktanári vélemények alapján arról ír, hogy az első feladatsor kérdései között van három, amelyekhez nem elég a szöveg értelmezése, némi nyelvtani tudás is kell hozzá. Egy, a lapnak nyilatkozó tanár szerint a szövegértési feladathoz adott szöveg "jó, ismeretterjesztő jellegű, a nehézsége teljesen megfelel, a témája pedig érdekes".

A feladatok között azonban talált szokatlanokat, szerinte "a diákok egy része valószínűleg megijed" majd a három nyelvtani kérdéstől, mert ilyenek "ritkán fordulnak elő" a tesztekben.

A vizsga második felében, melyre 150 percük lesz, egy 400-800 szavas műelemzést kell írniuk a diákoknak, erre 60 pontot kaphatnak.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó