Az 1848-49-es szabadságharc szónokairól szóló szöveget kell értelmezniük az érettségizőknek

oktatás
2021 május 03., 08:12

Az 1848-49-es szabadságharc nagy szónokairól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról szóló szöveget kell értelmezniük az érettségizőknek a hétfői magyarérettségin. Az Eduline leírása alapján az első feladatsorban, melyre a diákoknak összesen 90 percük van, egy 700-1000 szavas szöveget kell elolvasniuk, majd ez alapján megoldaniuk 11 feladatot - például meg kell keresniük a szövegben elhangzó érveket, megállapításokat, illetve értelmezniük kell a logikai-tartalmi kapcsolatokat.

Diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 2021. május 3-án.
photo_camera Diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 2021. május 3-án. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A szövegértési feladat megoldásával 40 pontot szerezhetnek.

Az Eduline szaktanári vélemények alapján arról ír, hogy az első feladatsor kérdései között van három, amelyekhez nem elég a szöveg értelmezése, némi nyelvtani tudás is kell hozzá. Egy, a lapnak nyilatkozó tanár szerint a szövegértési feladathoz adott szöveg "jó, ismeretterjesztő jellegű, a nehézsége teljesen megfelel, a témája pedig érdekes".

A feladatok között azonban talált szokatlanokat, szerinte "a diákok egy része valószínűleg megijed" majd a három nyelvtani kérdéstől, mert ilyenek "ritkán fordulnak elő" a tesztekben.

A vizsga második felében, melyre 150 percük lesz, egy 400-800 szavas műelemzést kell írniuk a diákoknak, erre 60 pontot kaphatnak.