Koronavírus-számok Magyarországon 05.12.
Elhunytak + 96 Σ 28 888
Kórházban - 308 Σ 2 974
Fertőzöttek + 905 Σ 793 784
Tesztek + 15 312 Σ 5 560 617
Egyszer oltottak + 45 705 Σ 4 391 794

Az ENSZ programja 500 millió adag vakcinára szerződött a Modernával, amit a szegényebb országok kapnának meg

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az amerikai Moderna vállalat 500 millió adag koronavírus elleni vakcinára kötött előzetes adásvételi szerződést az ENSZ által is támogatott Oltóanyag- és Védőoltási Világszövetséggel (GAVI). Az oltóanyagot alacsony és közepes jövedelmű országokba szállítanák a leginkább rászoruló embereknek. 

Néhány nappal ezelőtt adott az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti engedélyt a Moderna vakcinájára, így lehet majd használni az ENSZ COVAX programjában, ami globális, egyenlőbb hozzáférést kíván biztosítani az oltóanyagokhoz. A program február óta tízmillió adag vakcinát szállított több tucat szegény országba, és további 2 milliárdot tervez eljuttatni ezekre a helyekre az év végéig. A WHO számos alkalommal jelezte már, hogy igazságtalannak tartja a vakcinakészletek elosztását a világon, többek közt az indiai krízis miatt is.

A Moderna a legalacsonyabb árszinten adta a vakcinát, a COVAX-szerződések pontos részleteit viszont csak később hozzák majd nyilvánosságra. A GAVI kötött már szerződést az AstraZeneca és a Pfizer gyártójával is. Idén azonban a Moderna csak 34 millió adag vakcina szállítását vállalta, a többit csak jövőre.

Fotó: JOSEPH PREZIOSO/AFP

A GAVI (egy köz-és magánszféra közti partnerség) azért küzd, hogy szerződjön a vakcinagyártókkal, illetve rávegyen gazdag országokat, hogy adományozzanak ingyen a szegényebb országoknak a felhalmozott, olykor több milliós vakcinakészletükből, melyet nem is biztos, hogy elhasználnának. Ennek részeként hétfőn például bejelentették, hogy Svédország kormányától kapnak 1 millió adag AstraZenecát. (AP)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.