Az ENSZ programja 500 millió adag vakcinára szerződött a Modernával, amit a szegényebb országok kapnának meg

járvány
2021 május 03., 13:13

Az amerikai Moderna vállalat 500 millió adag koronavírus elleni vakcinára kötött előzetes adásvételi szerződést az ENSZ által is támogatott Oltóanyag- és Védőoltási Világszövetséggel (GAVI). Az oltóanyagot alacsony és közepes jövedelmű országokba szállítanák a leginkább rászoruló embereknek.

Néhány nappal ezelőtt adott az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti engedélyt a Moderna vakcinájára, így lehet majd használni az ENSZ COVAX programjában, ami globális, egyenlőbb hozzáférést kíván biztosítani az oltóanyagokhoz. A program február óta tízmillió adag vakcinát szállított több tucat szegény országba, és további 2 milliárdot tervez eljuttatni ezekre a helyekre az év végéig. A WHO számos alkalommal jelezte már, hogy igazságtalannak tartja a vakcinakészletek elosztását a világon, többek közt az indiai krízis miatt is.

A Moderna a legalacsonyabb árszinten adta a vakcinát, a COVAX-szerződések pontos részleteit viszont csak később hozzák majd nyilvánosságra. A GAVI kötött már szerződést az AstraZeneca és a Pfizer gyártójával is. Idén azonban a Moderna csak 34 millió adag vakcina szállítását vállalta, a többit csak jövőre.

photo_camera Fotó: JOSEPH PREZIOSO/AFP

A GAVI (egy köz-és magánszféra közti partnerség) azért küzd, hogy szerződjön a vakcinagyártókkal, illetve rávegyen gazdag országokat, hogy adományozzanak ingyen a szegényebb országoknak a felhalmozott, olykor több milliós vakcinakészletükből, melyet nem is biztos, hogy elhasználnának. Ennek részeként hétfőn például bejelentették, hogy Svédország kormányától kapnak 1 millió adag AstraZenecát. (AP)