Koronavírus-számok Magyarországon 05.12.
Elhunytak + 96 Σ 28 888
Kórházban - 308 Σ 2 974
Fertőzöttek + 905 Σ 793 784
Tesztek + 15 312 Σ 5 560 617
Egyszer oltottak + 45 705 Σ 4 391 794

Az év végén érkezhet Európába a Novavax vakcinája

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

200 millió adag oltóanyagról állapodott meg az amerikai Novavax az Európai Unióval, a tervek szerint az év végén érkeznek az első szállítmányok. A Reuters szerint a következő napokban alá is írhatják a szerződést, amit hivatalosan még nem jelentettek be.

A két fél decemberben is kötött már egy előzetes megállapodást, de azt végül nem véglegesítették, mivel a cég gyártási problémákba ütközött. Az Európai Gyógyszerügynökség február óta vizsgálja a vakcinát, amit még a világ egyetlen országában sem hagytak jóvá. 

Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

A Novavax tehát nem a következő hónapokban segítheti a járvány elleni küzdelmet, inkább hosszú távon biztosíthatja, hogy elég oltóanyag legyen az Európai Unióban, ha ráadásdózisokra lenne szükség. Ennek érdekében a Pfizer/BioNTech 1,8 milliárd dózist szállít az Unióba 2022-ben és 2023-ban. 

A Novavax a nagy-britanniai tesztek alapján, az eredeti, kezdeti vírus ellen 96, a brit variáns ellen pedig 86 százalékban hatásos. A már Magyarországon is megjelent dél-afrikai variánssal szemben viszont csak 49 százalékot mértek, ami kevés, ezért új megoldáson dolgoznak.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó