Delphine Ernotte: Tudjuk, hogy Magyarországon és Szlovéniában nyomást gyakorolnak az újságírókra

közmédia
2021 május 03., 19:01

Magyarországot, Szlovéniát, Szlovákiát, Csehországot és Lengyelországot is elrettentő példaként hozta fel Delphine Ernotte, az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) elnöke olyan országokra, ahol a közszolgálati média csatornáinak igyekeznek (vagy már sikerült is) aláásni a függetlenségét. A médiaszakemberrel a sajtószabadság világnapja alkalmából készített interjút a francia közmédia rádiója A köztévékért folyó harc Európában címmel.

Ernotte, aki 2020-ban vette át az eddig leginkább a súlytalan Eurovíziós Dalfesztivál szervezőjeként ismert szervezet vezetését, arról is beszélt, hogy szeretné megvédeni a közszolgálati csatornák pluralizmusát és függetlenségét a propagandától, és elérni, hogy ismét számítson az EBU szava szakmai kérdésekben. A szervezet egyébként 56, nem csak európai ország közmédia-csatornáit tömöríti.

Delphine Ernotte, az EUB elnöke
photo_camera Delphine Ernotte, az EUB elnöke Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

Ernotte nemrég felszólította a cseh parlamenti képviselőket, hogy őrizzék meg nemzeti televíziójuk függetlenségét, azután, hogy a cseh kormány az októberi választások előtt igyekszik átpolitizálni a köztévé működését, és próbálnak megszabadulni az igazgatójától, Petr Dvořáktól is. Ezzel kapcsolatban került szóba hazánk is:

„Figyelmeztető üzenetet szeretnék küldeni az európai közmédia függetlenségéről. Ez a függetlenség ugyanis erős jele a demokráciának. Tudjuk, hogy Magyarországon és Szlovéniában nyomást gyakorolnak az újságírókra, és gyakran a női újságírókat félemlítik meg.”

Bár több európai országban szándékosan igyekeznek fenntartani a zavart akörül, hogy mi a különbség állami média és közmédia között, az EBU élén fontosnak tartja tisztába tenni, hogy „a különbség a függetlenség. Senki sem megy a vezetőhöz azzal, hogy cenzúrázzon ilyen vagy olyan témát, vagy nyomást gyakoroljon rá. A közmédia nagyon értékes, ez garantálja a polgárok bizalmát.”

Ernotte szerint a független média finanszírozása nem függhet a pillanat politikai erejétől. „A finanszírozás és a szerkesztőségek függetlensége a a különféle politikai rezsimekkel szemben elengedhetetlen.”