Az Európai Gyógyszerügynökség már vizsgálja a kínai Sinovac vakcináját

járvány
2021 május 04., 13:39

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a kínai Sinovac Life Sciences biotechnológiai vállalat által kifejlesztett koronavírus-vakcina folyamatos felülvizsgálatát. Az uniós ügynökség döntése a szakvizsgálat megkezdéséről a laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok előzetes, kedvezőnek mutatkozó eredményein alapul. (Nálunk a Sinopharmot használják.)

A tanulmányok azt sugallják, hogy az inaktivált vírust tartalmazó vakcina olyan antitestek termelését váltja ki, amelyek a COVID-19-et okozó vírust támadják meg, és elősegíthetik a betegség elleni védekezést. Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) értékelni fogja a vakcina hatékonyságára és biztonságosságára, valamint minőségére vonatkozó adatokat, hogy megállapíthassák, az oltóanyag előnyei felülmúlják-e az esetleges kockázatokat. A folyamatos felülvizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a forgalomba hozatali engedély hivatalos kérelmének beadásához.

Az EMA közölni fogja a vakcináról kialakított véleményét, illetve azt, ha a gyártó kérelmezi az oltóanyag forgalomba hozatalát. Az EMA szerint az oltóanyag elősegíti, hogy a védőoltás után az emberi szervezet immunrendszere az inaktivált vírust idegen anyagként azonosítsa, és természetes védekezésként antitesteket termeljen ellene. Ha az oltott személy később kapcsolatba kerül a koronavírussal, immunrendszere felismeri a vírust, és készen áll arra, hogy védelmet nyújtson ellene. Az inaktivált vírus nem okozhat betegséget. (MTI)