Nem jelentek meg a fideszes tagok, ezért nem ülésezhetett a nemzetbiztonsági bizottság Fudan-ügyben

POLITIKA
2021 május 04., 13:14

Szabotázsakciót követett el az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése ellen a kormánypárti frakció - jelentette ki a testület jobbikos elnöke. Stummer János közölte: a bizottság zárt ülésen hallgatta volna meg az Alkotmányvédelmi Hivatalt a Dunaferr-ügyben, az Információs Hivatalt a Fudan Egyetem ügyében, illetve a Nemzeti Kibervédelmi Intézettől is válaszokat vártak a múlt pénteki, a vakcinaregisztrációs honlap elleni terheléses támadással kapcsolatban.

De mivel a bizottság kormánypárti tagjai - köztük Halász János fideszes alelnök - hivatali elfoglaltságaikra hivatkozva nem jelentek meg, az ülés határozatképtelenné vált, a meghallgatások elmaradtak.

Stummer kijelentette: "nem hagyunk nyugtot a kormánypárti képviselőknek és Magyarország kormányának, mert mi továbbra is azt gondoljuk, hogy ezek az ügyek a nemzetbiztonsági bizottság asztalára tartoznak", és oda is kell kerülniük. A bizottság LMP-s tagja, Ungár Péter az elmaradt ülés után elmondta, hogy bár a Fudan Egyetem ügyében meghívták a keddi ülésre Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, a kormánytag jelezte, hogy nem tud ott lenni, helyettest viszont nem küldött. Ungár szerint

az, hogy a kormánytöbbség kedden nem ment el az ülésre, "sok mindent elmond" arról, mennyire komolyan veszi Magyarország szuverenitását és a nemzetbiztonsági bizottságot.