Orbán: A modellváltó egyetemek küldetése, hogy Magyarország lokomotívjaiként húzzák előre hazánk gazdaságát

oktatás
2021 május 04., 15:33

Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden a modellváltó egyetemeket fenntartó 21 alapítvány kuratóriumi elnökeivel tárgyalt az ITM épületében - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi Bertalan szerint a miniszterelnök az egyeztetésen arról beszélt, hogy

"a modellváltó egyetemek küldetése, hogy Magyarország lokomotívjaiként húzzák előre hazánk gazdaságát, erősítsék versenyképességét."

Orbán Viktor szerint "nem csupán új irányítási rendszer, hanem egy teljesen új magyar egyetemi rendszer jött létre. A kuratóriumok valódi gazdái az egyetemeknek, amelyek leváltak az államról."

"Egyetlen miniszter vagy államtitkár helyett a modellváltó intézményeknél huszonegy kuratóriumi elnök és több mint száz kuratóriumi tag felel a jövőben az oktatási és kutatási teljesítmény javításáért, a képzések színvonalának növeléséért."

- jelentette ki. Hozzátette: "az egyetemektől azt várjuk, hogy ne középszerűek legyenek, hanem kiváló, minőségi szakembereket képezzenek; az állam ehhez kész finanszírozást biztosítani az intézmények saját fejlesztési tervei alapján."

Az egyetemi modellváltásról, és vagyonkiszervezésről készült videónk:

link Forrás