Ráday utcai kollégiumi tűz: az elhunyt férfi családját képviselő ügyvéd szerint az ügyészség nem a valódi bűnösök ellen emelt vádat

bűnügy
2021 május 04., 11:34
photo_camera A három vádlott, akiket emberéletet követelő tűz okozásával gyanúsítanak Fotó: Halász Júlia

A Fővárosi Törvényszék kedden előkészítő tárgyalást tartott a Ráday kollégiumban keletkezett, emberéletet követelő tűz okozásával gyanúsított három fiatal büntetőügyében.

A halálos áldozat családját képviselő dr. Gál András szerint az ügyészség nem a valódi bűnösök ellen emelt vádat. A tizenéves fiúk a matracot gyújtották fel, és ahogy több szakértői vélemény is kimondta, az épület nem gyulladt volna ki, ha a kollégiumban nem szabálytalanul tároltak volna éghető anyagokat. A 45 éves férfi halálához a kollégium leégése vezetett, de az ügyészség az intézmény felelősségét nem firtatja.

A vádirat szerint 2019. január 23-án a három fiatal fiú közül az I. rendű vádlott felvetette, hogy gyújtsanak fel valamit, az ötletet pedig a két másik fiú is támogatta, ezért leszakítottak az utcán egy plakátot, hogy azt felgyújtsák a közeli játszótéren. Egy közeli kisboltban acetont – körömlakklemosót – is vásároltak, később aztán a III. rendű vádlott javaslatára változtattak tervükön, és azt találták ki, hogy inkább az egyik ferencvárosi kollégium használaton kívüli bejárati ajtajának támasztott matracot gyújtják fel. A vádiratban kihangsúlyozták, hogy helyismeretük szerint tisztában voltak azzal, hogy az épület lakott.

photo_camera A három fiatal fiú 2019. január 23-án gyújtott fel egy matracot a kollégium bejáratánál Fotó: Halász Júlia

Este fél kilenckor az I. rendű vádlott a két másik fiú segítségével meggyújtotta a matracot, majd mindhárman elfutottak a helyszínről. A keletkezett tűz gyorsan átterjedt az egész épületre. A kollégium lakói a füst miatt kimenekültek az épületből, az egyik lakó azonban későn vette észre a tüzet, nem is volt helyismerete, ezért rossz irányba menekült, belélegezte a forró levegőt, a harmadik emeleti lépcsőfordulóban összeesett, és meghalt.

A tűz miatt a kollégiumból 90, a mellette lévő társasházból pedig további 50 embernek kellett kimenekülnie. A károk miatt le kellett bontani az épületet, ennek költsége közel 220 millió forint volt, a kollégiumi szárny újraépítési költsége pedig csaknem 4 milliárd forint. A kollégiumi szobák berendezéseiben több mint 40 millió forint értékű kár keletkezett, lakókat pedig 15 millió forintot is meghaladó kár érte.

photo_camera A Fővárosi Törvényszék előkészítő tárgyalást tartott a Ráday kollégium felgyújtása ügyében Fotó: Halász Júlia

Az előkészítő ülésen az I. rendű vádlott a bűnösségét annyiban ismerte el, hogy a matracot meggyújtotta. A II. rendű vádlott sem ismerte be bűnösségét, csak annyiban, hogy az öngyújtót átadta az I. rendű vádlott részére. A III. rendű vádlott a vádiratban írtakkal egyezően beismerte bűnösségét, azonban a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le. Mindhárom vádlott sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a tűzben meghalt egy ember.

photo_camera A Ráday kollégium felgyújtásának ügyében szeptemberben folytatják az eljárást Fotó: Halász Júlia

Ezt követően a vád, a védelem és a sértetti képviselő előadták bizonyítási indítványaikat, a bíróság pedig tárgyalásra utalta az ügyet. Az eljárás 2021. szeptember 22-én 9:00 órakor folytatódik, a bíróság a vádlottak mellett akkor már várhatóan tanúkat is meghallgat.