Videóra vették, ahogy ahogy két elszabadult kutya egy szarvast üldöz Szentkirályszabadján

ÁLLAT
2021 május 04., 19:52

Térfigyelő kamerák készítettek felvételeket arról, ahogy Szentkirályszabadján a két kutya bezavar egy zártkerti ház udvarára és körbe-körbe kerget egy fiatal szarvasbikát. Menekülés közben a szarvas többször elesett, a kutyák sarokba tudták szorítani, az állatot végül az odasiető szomszédok mentették meg, akik elzavarták a kutyákat. A videón is látni, hogy a kutyákon nyakörv is volt, ezért valószínűleg nem kóbor állatokról van szó.

link Forrás

A szarvas kimerültségében és a stressz miatt negyedórát feküdt, majd elmenekült. Az Újkúti vadásztársaság beszámolója szerint másnap egy vérebvezető segítségével mentek a bika után, hogy kiderítsék, mennyire súlyosak a sérülései, mennyire viselték meg a történtek. Szőrt és vért az udvaron és az első kétszáz méteren is bőven találtak. Mivel a gímbika nem feküdt meg, arra jutottak, hogy remélhetőleg nem sérült komolyabban, és kiheveri a stresszt.

Hozzátették, hogy a történtekből sokkal komolyabb baj is lehetett volna, ha a pánikszerűen menekülő vad nekirohan az utcán, az udvaron egy embernek vagy autóval ütközik. A törvények szerint egyébként a kutya sem lakott, sem természeti területen nem kóborolhat szabadon. És a természeti területen vagy vadászterületen a vadállomány védelme érdekében a vadász akár le is lőheti a vadállományt veszélyeztető vagy támadó kutyát. A vadászati törvény szerint erre akkor van lehetőség, ha a tulajdonos felderítésére nincs közvetlen lehetőség, ha a kutya vadat űz, ejt el vagy támad és a vad sérelme másképp nem hárítható el. A vadászati adattár szerint a 2019/2020-es vadászati évben összesen 2222 kóbor kutyát lőttek ki. A legtöbbet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 593-at.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem által vezetett Magyar Vadelhullás Monitoring szerint a 2017/18-as vadászati évben kóbor kutyák 702 nagyvad (ebből 33 gímszarvas) vesztét okozták. Ezért a vadászok nyomatékosan kérnek mindenkit a felelős állattartás szabályainak betartására, hogy a hasonló esetek a jövőben elkerülhetőek legyenek. (via Telex)