WHO: Nincs elég bizonyíték, hogy 60 év fölött is hatásos a kínai vakcina

járvány
2021 május 04., 11:53

Közzétette a Sinopharm oltásról adott értékelését az Egészségügyi Világszervezet, kielemezve a már korábban publikált adatokat. Ezek alapján a WHO azt írja, hogy 60 év alatti, egészséges embereknél a vakcina hatásosan előzi meg a koronavírus-fertőzést, az adatok alapján viszont nem lehet meggyőzően kijelenteni, hogy 60 év felettieknél is hatásos az oltás. Magyarországon viszont elsősorban pont a 60 év felettieket oltották ezzel a szerrel, az eddig beadott Sinopharm vakcinák 93 százalékát ez a korosztály kapta.

A szervezet nem azt állítja, hogy az oltás 60 év fölött hatástalan vagy káros lenne, csak hogy nincs elég adat, elég bizonyíték arról, hogy biztosan hatásos.

Egész pontosan úgy fogalmaz a szervezet, hogy "alacsony mértékben bizonyosak" abban, hogy 60 év fölött hatásos a vakcina. Abban pedig „nagyon alacsony mértékben bizonyosak" hogy a BBIBP-CorV vakcina (a Sinopharm hivatalos neve) hatásos Covid–19 megelőzésében a krónikus betegeknél. Emellett arról sincs a WHO szerint elég adat, hogy a Covid-19 súlyos formája ellen hogy véd az oltás, mennyi ideig véd, és szükséges-e emlékeztető oltást adni, véd-e a vírus variánsaitól és kismamáknak beadható-e biztonságosan. (Telex.hu)