30 grammos, óriás farontólepke került elő egy ausztrál iskola felújítása közben

Rendkívül ritkán látható, 25 centiméteres szárnyfesztávolságú óriás farontólepke (Endoxyla cinereus) került elő egy queenslandi iskola felújítása közben. Az ausztrál iskolához éppen egy új osztálytermet építenek hozzá, így akadtak rá a munkások a világ legnagyobb és legnehezebb lepkéjének egy példányára, írja a Guardian

Fotó: Mount Cotton state school/Facebook

Az óriás falepkék nőstény példányai akár 30 gramm súlyúak is lehetnek, és 25 centiméteres is lehet a szélességük. A hímek jellemzően feleekkorák. Nehéz őket megfigyelni, mivel rendkívül rövid ideig élnek, mindössze pár napot. Ez alatt párzanak, illetve raknak tojásokat. 

Az iskola viszonylag közel fekszik az esőerdőhöz, ezért nem ritka, hogy különleges állatokba botlanak, de hasonló lepkével még nem találkoztak. 

Egy entomológus, Chris Lambkin arról nyilatkozott a lapnak, hogy ugyan ez a lepkefaj nem számít nagyon ritkának a környéken, de emberek nagyon ritkán látják. Részben a rövid életciklus miatt, részben azért, mert eleve az emberek által kevésbé lakott területen élnek. A nőstény példányok ráadásul nem repülnek túl jól, így még rövidke életük alatt sem tesznek meg nagyobb távolságokat, jellemzően csak egy oszlop vagy fa tetején ülnek, és várják a hímeket, ezért ha jár is arra ember, simán nem veszi észre őket. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.