Felfedezett egy hibát a kriptovaluta-rendszerben, csalással 80 millió tokent hozott létre, majd pénzre váltotta

bűnügy
2021 május 05., 13:58

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya eljárást indított információs rendszer felhasználásával elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás miatt egy dunakeszi férfival szemben.

A police.hu azt írja, hogy a 27 éves Sz. Norbert „felfedezett hibát egy ethereum blokklánc-alapú, magyar fejlesztésű kriptovaluta működésében”, és a „hiba kihasználásával 2021. március 16-án néhány óra alatt a saját tárcájában lévő kriptovaluta mennyiséget képes volt korlátozás nélkül megtöbbszörözni”. Így az eredetileg rendelkezésére álló 100 ezer kriptovaluta tokenből rövid időn belül kb. 80 milliót hozott létre, amiket elkezdett valódi pénzre váltani egy külföldi kriptovaluta-tőzsdén.

A blokklánc működési elvéből fakadóan a kibocsátó vállalkozás az eredeti tokenmennyiséget csak úgy tudta helyreállítani, hogy a hibásan létrehozott tokenek számának megfelelő, a cég tulajdonában lévő kriptovalutát megsemmisített, ezzel pedig a cégnek kb. 53 millió forint kára keletkezett.

A fotó csak illusztráció, az orosz CryptoUniverse kriptobányában készült 2018. augusztus 20-án.
photo_camera A fotó csak illusztráció, az orosz CryptoUniverse kriptobányában készült 2018. augusztus 20-án. Fotó: Oolga Malceva/AFP

A kibernyomozók azonosították a 27 éves férfit, lefoglalták az eszközeit, majd kedden gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi részletes, feltáró jellegű vallomást tett, és a jogszerűtlenül létrehozott, még nem értékesített tokeneket meg a már átváltott tokenek ellenértékét visszautalta a kibocsátó cégnek, így a cég eredeti kárából kb. 27 millió forint megtérült. Sz. Norbert szabadlábon védekezhet. (police.hu)