Koronavírus-számok Magyarországon 05.17.
Elhunytak + 38 Σ 29 213
Kórházban - 11 Σ 2 259
Fertőzöttek + 426 Σ 798 573
Tesztek + 10 365 Σ 5 649 027
Egyszer oltottak + 39 287 Σ 4 639 299

Veszélyesen sok a koronavírusos hegymászó a Mount Everesten

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A nepáli hatóságok attól tartanak, hogy súlyos gócponttá válhat a Mount Everest alaptábora, ugyanis egyre több hegymászó mutat koronavírusos tüneteket és produkál pozitív tesztet.

Kathmandu városának kórházában már 17 hegymászót ápolnak, akiket valamelyik everesti táborból küldtek oda. A BBC-nek nyilatkozó egyik hegymászó azt mondta, hogy az alaptáborban mindenhol csak köhögést lehet hallani, de ez nem a szokványos hideg miatti köhögés, hanem az embereknek komoly fájdalmaik vannak. A kormány viszont nem adott engedélyt arra, hogy tesztelő állomást építsenek a hegyen, így csak akkor bizonyosodik be, hogy valaki tényleg koronás, ha elküldik a helyi kórházba.

A nepáli kormány és az Idegenforgalmi Minisztérium eddig tagadta, hogy tudnának pozitív esetekről az alaptáborban, ugyanis a külföldi hegymászók hatalmas bevételi forrást jelentenek az országnak.

A hatóságok elrendelték, hogy csak karantén után lehet elkezdeni megmászni a hegyet, de tartanak attól, hogy a fertőzés megállítására ez sem lesz elég, mert az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedtek a számok, és az országban is súlyos a járványhelyzet. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.