Koronavírus-számok Magyarországon 07.23.
Elhunytak 0 Σ 30 020
Kórházban + 5 Σ 67
Fertőzöttek + 85 Σ 809 101
Tesztek + 10 007 Σ 6 284 811
Oltottak + 5 457 Σ 5 588 272
A legújabb trendek

Veszélyesen sok a koronavírusos hegymászó a Mount Everesten

május 5., szerda 4:55

A nepáli hatóságok attól tartanak, hogy súlyos gócponttá válhat a Mount Everest alaptábora, ugyanis egyre több hegymászó mutat koronavírusos tüneteket és produkál pozitív tesztet.

Kathmandu városának kórházában már 17 hegymászót ápolnak, akiket valamelyik everesti táborból küldtek oda. A BBC-nek nyilatkozó egyik hegymászó azt mondta, hogy az alaptáborban mindenhol csak köhögést lehet hallani, de ez nem a szokványos hideg miatti köhögés, hanem az embereknek komoly fájdalmaik vannak. A kormány viszont nem adott engedélyt arra, hogy tesztelő állomást építsenek a hegyen, így csak akkor bizonyosodik be, hogy valaki tényleg koronás, ha elküldik a helyi kórházba.

A nepáli kormány és az Idegenforgalmi Minisztérium eddig tagadta, hogy tudnának pozitív esetekről az alaptáborban, ugyanis a külföldi hegymászók hatalmas bevételi forrást jelentenek az országnak.

A hatóságok elrendelték, hogy csak karantén után lehet elkezdeni megmászni a hegyet, de tartanak attól, hogy a fertőzés megállítására ez sem lesz elég, mert az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedtek a számok, és az országban is súlyos a járványhelyzet. (BBC)