Veszélyesen sok a koronavírusos hegymászó a Mount Everesten

járvány
2021 május 05., 04:55

A nepáli hatóságok attól tartanak, hogy súlyos gócponttá válhat a Mount Everest alaptábora, ugyanis egyre több hegymászó mutat koronavírusos tüneteket és produkál pozitív tesztet.

Kathmandu városának kórházában már 17 hegymászót ápolnak, akiket valamelyik everesti táborból küldtek oda. A BBC-nek nyilatkozó egyik hegymászó azt mondta, hogy az alaptáborban mindenhol csak köhögést lehet hallani, de ez nem a szokványos hideg miatti köhögés, hanem az embereknek komoly fájdalmaik vannak. A kormány viszont nem adott engedélyt arra, hogy tesztelő állomást építsenek a hegyen, így csak akkor bizonyosodik be, hogy valaki tényleg koronás, ha elküldik a helyi kórházba.

A nepáli kormány és az Idegenforgalmi Minisztérium eddig tagadta, hogy tudnának pozitív esetekről az alaptáborban, ugyanis a külföldi hegymászók hatalmas bevételi forrást jelentenek az országnak.

A hatóságok elrendelték, hogy csak karantén után lehet elkezdeni megmászni a hegyet, de tartanak attól, hogy a fertőzés megállítására ez sem lesz elég, mert az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedtek a számok, és az országban is súlyos a járványhelyzet. (BBC)