Duterte bocsánatot kér a kínai vakcina miatt

járvány
2021 május 06., 06:23

A Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte arra kéri a kínai nagykövetséget, hogy vegye vissza az ajándékba adott 1000 Sinopharm vakcinát. Dutertét, aki pár napja Sinopharmmal oltatta be magát, azért kritizálták, mert egy nem jóváhagyott vakcinát fogadott el - írja a BBC.

Az elnök azt mondta, Kínának a jövőben csak Sinovac oltóanyagot kéne küldenie, azaz egy másik kínai vakcinát, amit használnak az országban, ellentétben a Sinopharmmal, amit még nem engedélyeztek a Fülöp-szigeteken. Duterte azt mondta, csak azért fogadta el a Sinopharmot, mert az orvosai azt tanácsolták neki, hogy oltassa be magát.

Duterte 2021. május 3-án kapta meg a Sinopharm első dózisát.
photo_camera Duterte 2021. május 3-án kapta meg a Sinopharm első dózisát. Fotó: KING RODRIGUES/AFP

„Ne tegyék azt, amit én. Ez veszélyes, mert nincsenek tanulmányok, és lehet, hogy nem jó a testnek. Hadd legyek én az egyetlen, aki megkapta” - mondta az elnök helyi sajtóhírek szerint. Válaszul a kritikákra, hogy tette kockázatos volt, azt felelte: „Sajnáljuk, igazuk van.”

A Fülöp-szigeteken jelenleg csak az AstraZeneca és a Sinovac vakcinákat engedélyezték, és ezeket is az egészségügyi dolgozók és a krónikus betegek kapják csak még. Egy helyi lap, a Rappler szerint az egyelőre nem világos, az elnök miért nem a két vakcina valamelyikével oltatta be magát.

A Fülöp-szigeteken rossz a járványhelyzet, több mint egymillió esetet és 18 ezer halálesetet regisztráltak. A helyi sajtó szerint az ország lakosainak fele nem szeretné beoltatni magát, mert attól tartanak, a vakcinák nem biztonságosak. A bizonytalanság oka egy 2016-os oltási botrány, amikor a Dengue-láz elleni vakcinával oltottak gyerekeket az országban.

Az ország vezetését már tavaly bírálták, miután kiderült, hogy az elnök biztonsági személyzetét már azelőtt beoltották kínai vakcinákkal, hogy azok hivatalosan az országba érkeztek volna.