Kereszténydemokrata Intézetet alapít a Fidesz

POLITIKA
2021 május 06., 07:33

Kereszténydemokrata Intézet lesz a neve az új, alapítványi formában működő kutatóintézetnek, melynek hivatalosan a párt nemzetközi szerepének és megjelenésének az erősítése, valamint a kereszténydemokrata értékek népszerűsítése a célja - írja a Népszava.

Az intézet rövid neve angolul CDI lesz, és hasonló szervezetekkel, pártokkal és mozgalmakkal működne együtt. Létrehozása összefügghet azzal, hogy a kereszténydemokraták szövetségesekre vadásznak Európában azután, hogy a Fidesz márciusban kilépett az Európai Néppártból (EPP).

A feladatai közé tartozik kutatások, felméréseket készítése, rendezvények szervezése, de tanácsadói feladatokat is ellát. Az intézetet részben az adófizetők pénzéből szeretnék fenntartani, ezenkívül lehetséges adományokból, tagdíjakból és nemzetközi projektekre kapott támogatásokból működne. A Népszava szerint a 20-30 munkatársat foglalkoztató kutatóintézetnek már ki is nézték a székhelyét, amely Sólyom László egykori rezidenciája lenne a budapesti Széchenyi-hegyen.

A vezetésbe nemzetközileg is ismert politikusokat és szakértőket szeretnének megnyerni, az intézet nemzetközi fejének a Matteo Salvini vezette olasz Liga külügyi kapcsolatainak irányítóját, Lorenzo Fontanát szánják, akivel Novák Katalin tárgyalt a pártközi együttműködésről. A magyar társelnök a KDNP-s Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány elnöke, a Magyar Államkincstár nemrégiben távozott elnöke lehet.

A Népszava kereste az ügyben Novák Katalint, de a Fidesz nemzetközi kapcsolataiért felelős politikusa a cikk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseikre.