Németh Szilárd oklevelet adott át az első magyar „űrkatonáknak” Debrecenben

hadsereg
2021 május 06., 14:06

Befejeződött a Debreceni Egyetemen a Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe című tanfolyam, az ezt elsőként elvégző magyar katonáknak Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át az oklevelet az egyetem aulájában.

Németh Szilárd (b) átadja az oklevelet Hamar Dénes századosnak, végzős hallgatónak, balról Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora (b2) az első magyar „űrkatonák” oklevél-átadási ünnepségén a Debreceni Egyetem aulájában 2021. május 6-án.
photo_camera Németh Szilárd (b) átadja az oklevelet Hamar Dénes századosnak, végzős hallgatónak, balról Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora (b2) az első magyar „űrkatonák” oklevél-átadási ünnepségén a Debreceni Egyetem aulájában 2021. május 6-án. Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Németh a rendezvényen a közmédiának azt mondta, tíz honvédtiszt olyan oklevelet kapott, ami feljogosítja őket arra, hogy az űrhadviselésben Magyarországot képviseljék.

A nagyhatalmak, de a feltörekvő országok is arra készülnek, hogy kilépjenek az űrbe, és onnan irányítsák a „földi életet”, ennek vannak nemzetbiztonsági, gazdasági kockázatai és előnyei is – mondta Németh, aki szerint Magyarország sem a NATO szövetségi rendszeren belül, sem a magyar biztonságpolitikát tekintve nem maradhat le, ezt szolgálják az űrkiképzésben részt vevő katonák.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa az oklevélátadón azt mondta, „a 21. század emberének a történelmét a világűrben írják”, majd köszönetet mondott a katonáknak azért, hogy „elfogadták az ország hívó szavát” és elsőként elvégezték a Debreceni Egyetem, az ELTE és a BME példaértékű közös vállalásában megszervezett űrtanfolyamot.

photo_camera Ferencz Orsolya beszédet mond Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Azt mondta, az űrkutatás nemcsak tudomány, hanem űrtevékenység is: az űrben működő eszközök az emberiség érzékeny infrastruktúrájához tartoznak. Az űripar, az űrtudomány és a Magyar Honvédség jó együttműködéséhez a KKM (ami 2018 óta felügyeli Magyarország űrtevékenységét) a jövőben is minden segítséget megad – mondta a miniszteri biztos.

Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese azt mondta: elsőnek lenni dicsőség, de nagy felelősség is, mert nincs kitaposott ösvény, eljárás, ezt az „űrkatonák” fogják kialakítani.

Böröndi Gábor beszédet mond
photo_camera Böröndi Gábor beszédet mond Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

2030-2040 táján a nagyhatalmak a vezetési pontokat kitelepítik a világűrbe, és nyilvánvalóan megjelennek az űrfegyverek is – mondta Böröndi, aki szerint Magyarországon az elmúlt 100 év legnagyobb haderőfejlesztése zajlik, amihez van „politikai akarat, támogatás és költségvetés”.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az oklevelek átadása előtt azt mondta, a világon a hadseregek képzésében a nagy egyetemek sokat vállalnak. A három hazai egyetem és a cégek együttműködése az űrképzésben a nemzeti összefogás eredménye, hogy speciális ismeretekkel vértezzék fel a katonákat az űrhadviselésre, ami „a legelitebb fegyvernem az új Magyar Honvédség történetében” – mondta. (MTI)