Orbán Viktor: A magyar köztévé kevésbé kormánypárti, mint a német

POLITIKA
2021 május 06., 10:52

Megjelent immár magyar nyelven is az a hosszú interjú, amelyet a postoj.sk szlovák híroldalnak adott Orbán Viktor miniszterelnök a minap.

Kekeckedő kérdéseket leginkább a magyar sajtószabadság helyzetéről kapott. Ennél a résznél közölte, hogy "biztosan merem állítani, hogy a magyar közszolgálati televízió kevésbé kormánypárti, mint a német". Részletes statisztikákba bonyolódott, hogy mennyivel több liberális kiadvány van Magyarországon, mint konzervatív, és hogy nem az állam, hanem üzletemberek építettek fel konzervatív szerkesztőségeket, ellensúlyozandó a liberális oldal egyhangúságát.

Izgalmasabb az interjú nagypolitikai része. Orbán elfogadta a kérdezők elméletét, miszerint a menekültválság, és azon belül az Angela Merkel kancellárral vívott 2015-ös vitája emelte őt az európai politikai színtér első vonalába. "Gyakran van az úgy a magyar történelemben, hogy a hősöket, de a mártírokat is a németek csinálják" -mondta a felvetésre Orbán, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy "mindenki többet foglalkozik Magyarországgal, mint amit a súlya indokolna".

Orbán a belföldi nyilatkozatainál sokkal higgadtabban magyaráz arról, hogy Németország egy nyitott társadalmat épít, ami posztkeresztény és nemzeti identitás feletti lenne, és sok muzulmán bevándorlóval keveredne a lakosság. Utóbbiakat szerinte nem lehet integrálni, ezért a kísérlet elbukik majd. Aggódik a német Zöldek hatalomra jutását illetően is, leginkább arra hivatkozva hogy talán nem elég felkészültek még.

Orbán szerint veszélyes változások történnek Nyugat-Európában, de Közép-Európa ebből kimarad, és eljön a térség reneszánsza, demográfiai és gazdasági értelemben is. Szerinte a Nyugat jövője bizonytalan, bár nem állítja azt sem, hogy biztos a bukása. Inkább azt hangsúlyozza, hogy az itteni népek más utat választanak.

Részletesen beszél arról, hogy ez a sajátos közép-európai út csak a V4-ek összetartása esetén fenntartható, ezért egymás között a résztvevő országoknak nem szabad kiélezniük az ellentéteiket.

A lengyelek szerinte azért orosz-ellenesebbek a többieknél, mert őket nem védik a Kárpátok, könnyebben lerohanhatók kelet felől.

A csehországi orosz robbantásról azt mondta, hogy megkérdezte róla a cseh vezetőket, akik azt mondták neki, hogy nem egészen biztos, csak nagyon valószínű, hogy orosz ügynökök repítettek a levegőbe egy fegyverraktárat 2014-ben.

Szerinte Európának katonai erőt kellene felmutatnia Oroszország megfékezésére, és nem gazdasági szankciókat kellene kivetnie, mert az oroszok úgyis csak az erőből értenek, míg a szankciók az európai félnek is fájnak.

A V4-es összefogás szerinte hárompólusúvá teheti az EU-t (Franciaország és Németország a másik két pólus). Dolgozik egy új EU-s szövetség vagy párt létrehozásán a lengyel PiS és az olasz Lega vezetőivel, ebbe adott esetben a francia Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés is beférhetne, "ez benne van a levegőben" - mondta.

Részletesen beszélt arról is, hogy a szlovák diplomácia kikerülésével látogatta meg nemrégiben Igor Matovic - ebből nagy botrány volt Szlovákiában. Orbán azt mondta, hogy minden egykori miniszterelnök kollégáját fogadja, ha beszélni akarnának vele, majd belement abba is, hogy egyenként értékelje az elmúlt évtizedek szlovák miniszterelnökeit. Röviden: Fico harcos volt, akivel sok küzdelem után jól kijött; Pellegrini lazább, mediterrán típus, a kompromisszumok embere; Matovic meg jó katolikus, aki szinte szerzetesnek tűnt számára, nem politikusnak.

Orbán arról is beszélt, hogy mennyiben változott meg a világ azóta, hogy liberális politikus volt, és mennyiben változott ő maga. Válaszának veleje talán ez a rész: "Változás és megőrzés adja az emberi élet dinamikáját, és az élet szellemi izgalmát is. Ez termékeny konfliktus."

A 22-es választásról azt mondta, hogy győzelemre készül, de megengedte azt is, hogy 16 évet volt ellenzékben, ugyanennyit kormányon, úgyhogy teljesnek érzi a politikai pályafutását.

Orbán ezúttal nem háttérhatalmazott, nem sorosozott, nem hazaárulózott, és ugyan lényegileg nem mondott semmi újat ahhoz képest, mint amit az elmúlt években állított, de az interjú hangulata mértéktartóbb, mint amit a honi közönségnek tartogat. Lehet, hogy ennek magyarázatát magában az interjúban adja meg, amikor azt állította, hogy: "Az érvelési alapú politika beszűkült. A modern politika már nem a meggyőzésről szól, hanem szlogenekről, jelszavakról és mozgósításról."

A teljes interjú itt olvasható.