1,6 milliárdos támogatással készül a huszáros kalandfilm

FILM
2021 május 07., 11:16

A Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága 1,6 milliárd forint gyártási támogatást szavazott meg a Hadik címmel készülő, 1757-ben játszódó nagyszabású mozifilmnek, ami az NFI tájékoztatása szerint „felidézi Hadik András huszártiszt katonai bravúrját, amikor maroknyi csapatával megsarcolta Berlint”.

A Kis-Szabó Márk forgatókönyvéből készülő Hadik rendezője Szikora János, főszereplője pedig Trill Zsolt lesz. A filmben szerepel még többek között László Zsolt, Hirtling István, Mucsi Zoltán és László Zoltán.

„Emléket állítani a magyar huszár virtusnak és természetesen Hadik András katonai bravúrjának. A virtusnak, amelyben a kalandra vágyó merészséget az erkölcsi tartás ötvözte nemessé. Ez volt a magyar huszár! Ez különböztette meg minden más katonától már a kezdetektől fogva, és ez maradt a jellemzője évszázadokon keresztül”– olvasható az NFI közleményében, amiben hozzáteszik, hogy olyan történelmi kalandfilmet terveznek készíteni, aminek ”főhősét két erő kormányozza: a bátorság és a becsület”.

A forgatás a tervek szerint ősszel kezdődik, a filmet pedig 2022 végén láthatják a nézők.