Fogolyzendülés miatt ítéltek el négy évre két budapesti rabot

bűnügy
2021 május 07., 14:22

Fogolyzendülés miatt nem jogerősen négy év fegyházra ítéltek két férfit pénteken - tájékoztatta a a Fővárosi Törvényszék az MTI-t.

Az elsőfokú ítélet szerint a három vádlott a Budapesti Fegyház és Börtön Kozma utcai épületének egyik háromszemélyes zárkájában töltötte jogerős szabadságvesztését. 2018. január 6-án a büntetés-végrehajtási intézet biztonsági ellenőrzést végző munkatársai kiabálást hallottak a vádlottak zárkájából, ezért felszólították őket a hangoskodás befejezésére. A három férfi azonban ágyakkal torlaszolta el a zárkaajtót, azonnali átszállítást követelt, és „trágár szavakkal illette” a helyszínre érkező parancsnokot.

Az őrök a zárkaajtó kémlelőüvegét betörve könnygázt alkalmaztak, és a zárkaajtó pántját lecsavarozva jutottak be a helyiségbe. A vádlottak bilincselés közben is ellenálltak.

A Fővárosi Törvényszék a pénteki tárgyaláson a más ügyben jogerős szabadságvesztését töltő első- és másodrendű vádlottat fogolyzendülés miatt 4 év fegyházra ítélte, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsáthatók.
A vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, így az elsőfokú ítélet nem jogerős.

Az ügy harmadik vádlottja tavaly elhunyt.