Meghalt a zuluk királynője, nem tudni, ki követi majd a trónon

külföld
2021 május 07., 12:19

A dél-afrikai KwaZulu-Natal tartományban temették el egy szűk körű szertartás keretében Mantfombi Dlamini-Zulu-t, a zuluk királynőjét, aki váratlanul hunyt el a múlt héten.

Dlamini-Zulu csak március óta volt Dél-Afrika legnagyobb, 11 milliós lélekszámú népcsoportjának uralkodója, miután meghalt férje, Goodwill Zwelithini zulu király. A 65 éves uralkodónő halála utódlási viszályt hozhat magával, mivel nem egyértelmű, hogy ki kövesse őt a trónon, írja a BBC.

Mantfombi Dlamini-Zulu 2004-ben
photo_camera Mantfombi Dlamini-Zulu 2004-ben Fotó: RAJESH JANTILAL/AFP

A királynő halálának körülményével kapcsolatban is felmerültek találgatások, mivel a királyi család még mindig nem nevezte meg a hivatalos okot, ugyanakkor a családi források azt tagadják, hogy mérgezés okozta volna a 65 éves nő halálát.

A zulu uralkodói poszt országos szinten főleg szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a dél-afrikai társadalmon belül nem jár hozzá tényleges politikai hatalom, ugyanakkor a királyi család éves költségvetése közel 5 millió dollár körül van, és a zulu közösségen belül nyilván jelentősebb a szerepe.

Goodwill Zwelithini zulu király
photo_camera Goodwill Zwelithini zulu király Fotó: STRINGER/AFP

A királynő Szváziföld királyának, III. Mswatinak volt a testvére, és a szváziföldi udvari szokások szerint temették el. A temetésen mindkét uralkodóház tagjai részt vettek. A szertartáson megjelent az egykori dél-afrikai elnök, Jacob Zuma is, aki mindig büszkén hirdette zulu identitását.

A királynő márciusban, 72 évesen meghalt férje, Zwelithini volt a leghosszabb ideig uralkodó zulu király, 1968 óta volt hatalmon. Összesen hat felesége volt és legalább 26 gyereke született, de halála előtt Dlamini-Zulu-t nevezte meg utódjául, mivel ő volt az egyetlen felesége, aki királyi udvarból származott.

Tradicionális zulu viseletben öltözött férfiak búcsúztak a királynőtől Johannesburgban
photo_camera Tradicionális zulu viseletben öltözött férfiak búcsúztak a királynőtől Johannesburgban Fotó: LUCA SOLA/AFP

A királyi párnak nyolc gyereke, köztük öt fiúk született, és közülük a legesélyesebbnek Misizulu herceget tartják, ugyanakkor a királyi család több tagja jogi úton támadta ezt meg, többek között kétségbe vonva a márciusban meghalt király végrendeletének eredetiségét.