Boldoggá avatták Szicíliában a maffia által meggyilkolt Livatino bírót

vallás
2021 május 09., 15:00

Rosario Livatino így egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy szentté avassák. II. János Pál pápa harminc évvel ezelőtt nyilvánította mártírnak a szicíliai bírót, akit 38 éves korában, 1990. szeptember 21-én gyilkolt meg a szicíliai maffia, keresztényi és szakmai hűsége iránti gyűlöletből. Holttestét egy árokban találták meg otthona közelében.

photo_camera Ferenc pápa 2021. május 9-én Fotó: VINCENZO PINTO/AFP

Livatinót az agrigentói katedrálisban avatták boldoggá, ahol elhelyezték azt az ereklyetartót is, amiben a vérfoltos ingje található, Ferenc pápa pedig a Vatikánban tisztelgett az „igazság és a hit vértanúja” előtt. Miután a pápa elmondta a Regina Caeli imát, azt mondta, Livatino bíró „példamutató volt a közjó szolgálatában”, aki „soha nem engedett a korrupciónak”, és aki „munkáját szilárdan Isten oltalma alá helyezte”.

Livatino minden bírósági tárgyalása előtt imádkozott a templomban, az viszont csak halála után derült ki, hogy sok feljegyzésén volt olvasható az STD felirat – a latin sub tutela Dei rövidítése, ami azt jelenti, Isten oltalma alatt –, amit a középkorban használtak a bírák hivatalos döntések meghozatalakor.

A két maffiatag, akik megölték Livatinót, életfogytig tartó börtönbüntetést kaptak.

(France24)