Az oltásszkeptikusoknak udvarol a DK erős embere

Egészségügy
2021 május 10., 14:56

Meglepő Facebook-posztot tett közzé Czeglédy Csaba, a DK szombathelyi képviselőjelöltje, a párt befolyásos figurája, aki ügyvédként több DK-s vezetésű önkormányzatnak is dolgozik. Az ügyvéd-politikus a bejegyzésben polgári engedetlenségre buzdítja a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőket, akik szerinte “másodrendű állampolgárok saját hazájukban”, és akiknek az állam durván korlátozza a szabadságjogait.

Czeglédy hosszú posztjában egyszer sem említi lehetséges jó megoldásként, hogy az oltottak és nem oltottak szabadságfoka közötti kétségtelenül meglévő különbséget pofonegyszerű megoldással, az oltás beadatásával is orvosolhatnák utóbbiak. Ő egy utat lát: az igazolvánnyal nem rendelkezők tömegével próbáljanak bejutni olyan helyekre, ahová az érvényes kormányrendelet szerint nem mehetnek be, majd dokumentálják a “jogsértést” - vagyis a hatályos jogszabály betartását - videózással, panaszkönyvi beírással, és forduljanak tömegével az Alapvető Jogok Biztosához az őket “közvetlenül ért hátrányos megkülönböztetés miatt”.

De a bejegyzésben még csak nem is ez az igazán meghökkentő, hanem az, hogy a szöveg elején Czeglédy megkérdőjelezi a koronavírus-oltások biztonságos mivoltát:

“Nem foglalok állást abban a kérdésben, hogy a vakcinák segítenek-e vagy sem, mivel nem értek hozzá, azonban meggyőződésem, hogy az oltóanyagok emberre gyakorolt hosszútávú hatásait nem ismerjük, ugyanis nem telt el még annyi idő, hogy a kutatóknak, orvosoknak érdemi információi lehessenek.”

Az ellenzéki politikus a következő bekezdésben ráadásul arra utal, hogy a Fidesz-kormány szerinte a fideszesek anyagi érdekei miatt próbál minél több embert rábírni az oltásra:

“Akiknek anyagi érdekük, és sajnos ide tartoznak Magyarország jelenlegi vezetői is – lásd például a kínai vakcinák túlárazott beszerzését és a 180 milliárd forintért egyébként teljesen feleslegesen megvásárolt 10.000 lélegeztetőgépet –, fejükbe vették, hogy akkor lesz minden rendben, ha a lakosság döntő része be lesz oltva. Hazánkban pedig, tovább növelve a vakcinákkal szembeni ellenállást. még külön erőltetik a kínai oltóanyagot.”

Czeglédy a későbbiekben kifejezetten hangulatkeltő modorban tárgyalja az igazolvánnyal rendelkezők és a kártya nélküliek lehetőségei közötti különbséget, meg sem említve, hogy az oltásra való “kényszerítés” oka az, hogy a minél nagyobb átoltottság a teljes magyar és emberi közösség primer érdeke:

“Jelenleg az történik, hogy a védettséginek hívott, valójában csak az oltás tényét vagy a magas számú antitest meglétét rögzítő igazolvánnyal mindenki oda megy, ahová csak akar, akinek viszont nincsen ilyen igazolványa, arra megpróbálják rákényszeríteni, hogy oltassa be magát, mert különben nem mehet étterembe, szállodába, edzőterembe, meccsre, de még a gyermekét sem viheti be egy játszótérre.”

Az ez utáni bekezdésből is az derül ki, hogy Czeglédy ráadásul nincsen tisztában a koronavírusról közismertnek számító alapvető információkkal sem. A bejegyzése a fentiek után ugyanis ezzel folytatódik:

“A kormány szándékosan nem úgy alkot két csoportot, hogy vannak, akik elvileg nem fertőznek - mert vagy beoltatták magukat, vagy átestek a betegségen, vagy friss negatív COVID-teszttel rendelkeznek -, és vannak, akik sajnos elvileg fertőzhetnek. Ha így tenne, nem tudná az oltást az emberekre rákényszeríteni, mert a negatív COVID-teszt is elég lenne (bár nem kellemes érzés, hogy az ember orrában turkálnak…).”

Csakhogy a valóság ezzel szemben az, hogy - a jelenleg elérhető információk és kutatási eredmények szerint - az oltottak bizonyított előnye nem az, hogy nem fertőznek, hanem az, hogy nem betegszenek meg súlyosan. Kétségtelen tény, hogy a tudósok várakozása szerint az oltás a fertőzés továbbadásának is csökkenti az esélyét, talán jelentősen is, de ezt egyelőre csak a Pfizer és a Moderna esetében igazolták már tényleges kutatási eredmények.

Czeglédy még egy mintabeadványt is linkelt a posztjában, amit a tiltakozók az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába elküldhetnek.

A politikus a privát Facebookján, de publikus posztban közzétett szöveget azzal zárja, hogy

“Ezen posztot szándékosan nem a hivatalos Facebook oldalamon osztottam meg, ugyanis minden egyes szava egy szombathelyi, 44 éves, kétgyermekes családapa, jogász magánvéleménye. Bárki jogfosztása esetén kötelességem megszólalni. Nem vagyok tévedhetetlen, de az a dolgom, hogy nagy zajban is meghalljam a környezetemben élők hangját.”

Még formálisan sem volt ennyire szemérmes a Telexnek adott, ma, hétfőn közölt nagyinterjújában Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje. Dobrev ugyanis a “Beoltatná magát a Sinopharmmal vagy a Szputnyikkal?” kérdésre adott válaszában olyan utalást tett, mintha Magyarországon e két keleti oltóanyag miatt haltak volna meg tízszer többen, mint azokban az országokban, ahol csak az európai gyógyszerhatóság által engedélyezett vakcinákkal oltottak. Válasza végén ugyanis így fogalmazott:

“Hogy van az, hogy azokban az országokban, ahol az EMA által engedélyezett oltóanyagokkal oltottak és oltanak, tizedannyian haltak meg, mint Magyarországon!? A kormány felelőssége emberéletekben mérhető ebben a járványban.”