Előkerült az orvos, aki Navalnijt kezelte a mérgezése után

külföld
2021 május 10., 11:30

Murahovszki egy, Omszktól 270 kilométerre lévő erdei vadásztáborból indult el pénteken quadjával, és azóta senki se látta. Ismerősei egy napon át keresték, majd bejelentették eltűnését a rendőrségen. A mentőegységek helikopterek, drónok segítségével keresték. Rendőrök és gárdisták is kutattak utána önkéntesek segítségével. Vasárnap mintegy 6,5 kilométerre a vadásztábortól rábukkantak a quadjára egy mocsárban, de őt nem találták.

Alekszandr Murahovszkij egy Baszli nevű falu közelében került elő, maga lépett kapcsolatba a helyi lakókkal. Állapota kielégítő, de kórházban kivizsgálják.

Alexander Murakhovsky
photo_camera Alekszandr Murahovszkij Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Murahovszkij az omszki kórház főigazgatójaként elsőként kezelte Navalnijt, miután az ellenzéki politikust megmérgezték novicsokkal. Az orvost nem sokkal később regionális egészségügyi miniszterré léptették elő.

Navalnij ellen mérgezéses merényletet követtek el, amelyet túlélt, és németországi kezelésben részesült. Szervezetében több európai laboratórium novicsok típusú halálos idegmérget mutatott ki.

Az ellenzéki politikus azt állította, hogy megmérgezése mögött a Kreml áll, amit az orosz kormány következetesen visszautasít. Hazatérése után azonnal letartóztatták és bebörtönözték, amiért távolléte alatt nem jelentkezett rendszeresen a hatóságoknál egy ellene korábban hozott felfüggesztett börtönbüntetéssel összefüggésben. Szerinte az az ítélet is politikai indíttatásból született. (MTI)