Előrehozott választások jöhetnek Örményországban

külföld
2021 május 10., 17:40

Az örmény parlament hétfői rendkívüli ülésén ezúttal sem erősítette meg Nikol Pasinján ügyvezető miniszterelnököt a kormányfői tisztségében, a törvényhozást az alkotmány értelmében feloszlatják, megnyitva az utat ezzel az előrehozott választások előtt.

Az ülésen a 132 tagú parlament jelen lévő képviselői közül egy szavazott Pasinjánra, egy ellene, hetvenhatan pedig tartózkodtak. "Ez azt jelenti, hogy Örményország alkotmányának értelmében a parlamentet a törvény erejénél fogva feloszlatják, ezt követően új választásokat írnak ki" - mondta Ararat Mirzoján házelnök.

A parlament korábban május 3-i rendkívüli ülésén nem erősítette meg Pasinjánt tisztségében. Az ország törvényei szerint, ha másodjára sem sikerül megválasztani a kormányfőt, úgy az államfő - jelenleg Armen Szárkiszján - feloszlatja a parlamentet, és új választásokat ír ki.

Örményországban súlyos belpolitikai válságot idézett elő a 2020 őszi hegyi-karabahi háború utáni tűzszünet. A kormányfő 2020 novemberében kapitulációval felérő, Örményország számára kedvezőtlen feltételeket tartalmazó tűzszüneti megállapodást írt alá, miután Azerbajdzsán az általa indított háborúban jelentős területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, jogilag Azerbajdzsán részét képező, de túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah enklávéban. Az örmény és az azeri haderő közötti, szeptember 27-től november 9-ig tartó harcokban hatezer ember vesztette életét.

Pasinján - aki a történtek ellenére továbbra is népszerű, elsősorban a kis településeken - március 18-án jelentette be az örmény államfővel és a három parlamenti frakció képviselőivel tartott konzultációk után, hogy június 20-án előrehozott választást tartanak, hogy véget vessenek a belpolitikai válságnak.

A tűzszüneti megállapodás aláírása után tüntetéssorozat kezdődött Örményországban, a tüntetők Pasinján távozását követelték. A tiltakozó megmozdulások az előrehozott parlamenti választás kihirdetése után is folytatódtak. A tiltakozók szerint a kormányfőnek nem lenne szabad indulni a választáson, hanem egyszer s mindenkorra távoznia kellene a politikából. (MTI)