Tényleg kibertámadások miatt halnak le folyamatosan a kormányzati koronavírus-oldalak

járvány
2021 május 10., 12:52

A járvány kitörése óta hivatkozik az operatív törzs arra, hogy időnként azért áll le a koronavirus.gov.hu, a vakcinaregisztrációs oldal és más kormányzati oldalak, mert terheléses kibertámadás éri őket. A legutóbbi ilyen április 30-án történt, amikor reggel kiderült, hogy a Pfizer vakcinájára is lehet regisztrálni, pár órával később pedig le is állt az oldal, aminek köszönhetően kilométeres sorok alakultak ki az oltópontoknál.

Sokak szerint azonban nem kibertámadásról van szó, hanem egyszerűen az oldalak nem bírják a nagy látogatottságot. Erre volt kíváncsi a Telex is, ezért megkérdezték az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), hogy történt-e az alább felsorolt ügyekben feljelentés, és ha igen, indult-e nyomozás.

  • 2020. március 16.: támadás a koronavirus.gov.hu ellen,
  • 2020. november 13.: támadás a koronavirus.gov.hu ellen,
  • 2021. január 26.: támadás a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok ellen (ennek eredményeként akadozott állítólag a digitális oktatás központi eszköze, a KRÉTA-rendszer is),
  • 2021. február 19.: támadás az oltási regisztrációnak és a konzultációnak otthont adó oldal, a koronavírusról szóló tájékoztató oldal, valamint a kormany.hu ellen,
  • 2021. március 26.: támadás a vakcinaregisztrációt ellenőrző oldal ellen,
  • 2021. április 30.: támadás az időpontfoglaláshoz szükséges informatikai rendszer ellen.

Az ORFK kurta választ adott, amiből arra lehet következtetni, hogy tényleg kibertámadás történt, és nem a rendszer terhelődött túl:

„Az Ön által felsorolt weboldalakkal kapcsolatban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya folytatott vagy folytat nyomozást. A felsorolt weboldalak kapcsán kijelenthető, hogy történt támadás. A 2021. április 30-ai esettel kapcsolatban jelenleg folyik az adatok elemzése”