WHO: Egyelőre úgy tudjuk, hogy a védőoltások az indiai variánssal szemben is működnek

járvány
2021 május 10., 19:52

Aggasztónak nevezte a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az ENSZ egészségügyi szervezetének hétfői genfi sajtótájékoztatóján Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi vezetője közölte, hogy

a rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok. A kutatások első eredményei szerint az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a variánsra.Van Kerkhove közölte, hogy a részleteket kedden teszi közzé a WHO a szokásos heti járványügyi jelentésében. Hozzátette, hogy még sok kutatást kell elvégezni a mutánssal kapcsolatban, egyebek között fokozott szekvenálással, hogy megtudják, milyen gyorsan terjed és mennyire fertőzőképes ez a vírusfajta, és milyen mértékben csökkenti a védőoltások hatékonyságát.

"Egyelőre nincsenek ismereteink olyan tényezőkről, amelyek arra utalhatnak, hogy a gyógyszereink és a védőoltásaink ne lennének hatékonyak. És ez a lényeg" - mondta Van Kerkhove, aki hangsúlyozta, hogy továbbra is be kell tartani az egészségügyi előírásokat, a társadalmi távolságtartást, a maszk viselését, az érintkezések csökkentését. "A jövőben is találkozni fogunk aggasztó variánsokkal, és mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk a terjedésüket, korlátozzuk a fertőzéseket és csökkentsük a betegség súlyosságát" - tette hozzá.

Szumija Szvamináthán, a WHO tudományos főtanácsadója közölte, hogy Indiában kutatások folynak az új variáns fertőzőképességének, az általa okozott betegség súlyosságának és az oltott emberek szervezetében keletkezett antitestek reagálóképességének felmérésére.

"Egyelőre azt tudjuk, hogy a védőoltások működnek, a diagnosztizálás működik, a normális vírus ellen alkalmazott kezelések működnek, így semmit nem kell változtatni" A WHO adatai szerint az új fertőzöttek száma több térségben, így Európában és az amerikai kontinensen is csökkenőben van, Dél- és Délkelet-Ázsiában viszont továbbra is meredeken felfelé ível a járványgörbe. A világban a múlt héten több mint 5,4 millió koronavírus-fertőzöttet és közel 90 ezer, a vírus okozta Covid-19-betegséggel kapcsolatos halálesetet jelentettek.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója közölte, hogy a világszervezet alapítványa az "Együtt Indiáért" akció keretében adományokat gyűjt oxigén, gyógyszerek és az egészségügyi dolgozók számára védőfelszerelések vásárlásához. (MTI)