Felfüggesztik az AstraZeneca-vakcinával való oltást Szlovákiában egy 47 éves nő halála miatt

járvány
2021 május 11., 16:32

A szlovák egészségügyi minisztérium úgy döntött, hogy egyelőre felfüggesztik az AstraZenecával történő oltást azok számára, akik még nem kapták meg az első dózist a szóban forgó vakcinából – jelentett be kedden Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.

A döntést azután hozta meg Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszer, hogy pénteken az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) közzölte, összefüggés lehet az AstraZeneca gyártó vakcinája és annak a 47 éves szlovákiai nőnek halála között, aki az oltás után, vérrögképződés következtében vesztette életét. A genetikai vizsgálatok véralvadási rendellenességet állapítottak meg a nőnél.

photo_camera Fotó: JOEL SAGET/AFP

A szaktárca több alternatívát is számba vesz arra vonatkozóan, miként fog Szlovákia eljárni ebben az ügyben, és összesítik a szakértői véleményeket. A továbbiakról még a héten nyilatkozik a minisztérium.

Szlovákiában most a 18 és 44 év közöttieket oltják az AstraZeneca vakcinájával. Az első adagot idáig több mint 440 ezren kapták meg, a másodikat pedig több mint 38 ezren. Az oltóanyagra további 177 ezer személy jelentkezett. (Új Szó, Paraméter)